Aktuality

Stars vyhráli na Minnesotské půdě, Lamaire se vztekal

Minnesota – Dallas 3:4 (2:1, 1:1, 0:2)

Marty Turco zasahuje proti střele Mikka Koivu
Marty Turco zasahuje proti střele Mikka Koivu
(Autor – AP Photo/Tom Olmscheid)

Hvězdám se první polovina zápasu s Minnesotou Wild příliš nepovedla, podobně jako v předchozích utkáních jim soupeř gólově odskočil, tentokrát o rovné dva zásahy. Zejména zásluhou dvougólového Jamese Neala a tříbodového Louie Erikssona však nepříznivý stav 1:3 zvládli otočit a nakonec vyhráli 4:3.

Po dobrém startu, kdy se Dallasu podařilo v 9. minutě zásluhou Nealovy střely otevřít skóre zápasu, přišel úpadek, jenž znamenal rychlou ztrátu vedení a chvíli po soupeřově srovnání i druhý inkasovaný gól.

Zmiňované srovnání přišlo těsně před koncem 10. minuty. Bergeronovu střelu brankář Turco vyrazil a dotírající Belanger pak z úhlu ležícího gólmana hostí úspěšně prostřelil – 1:1.

Následně přišla domácí přesilovka (vyloučen byl Landon Wilson), kterou se Minnesotě podařilo ve 13. minutě gólově využít. Po sérii přihrávek v obranném pásmu Stars se ke kotouči dostal na pravém křídle Mikko Koivu, ten chvíli počkal a posléze poslal kotouč na volného Owena Nolana uprostřed pásma. Vyjetý Turco na příhru nestačil zareagovat, stejně tak jako matná obrana Hvězd, a domácí šli do vedení – 2:1.

Úvod druhé třetiny hostům nepřinesl nic dobrého, dostali se totiž zásluhou skórujícího Brunetta krátce po první odehrané minutě do již dvougólové ztráty a museli tak řešit složitý problém. Pomocnou ruku podal svým spoluhráčům gólman Marty Turco, který pak už ani jednou neinkasoval, byť na něj domácí vystřelili v celkovém součtu celé třetiny 14 krát.

A to hostům výrazně pomohlo otočit nepříznivý výsledek, k čemuž v závěru druhého dějství zavelel svým druhým gólem v utkání James Neal. Ten v 18. minutě během soupeřova obléhání dallaské brány hbitě vyrazil za odraženým kotoučem, přičemž měl před sebou dva obránce Wild a více než půlku kluziště k překonání. Neal zvládl kotouč zavést až před brankáře Niklase Backströma, odkud zprava tísněn obránci vystřelil. Backström ovšem kotouč nepolapil, ale nešťastně do vzduchu před sebe, čehož obratně využil útočník Stars a ještě za letu kotouč odpálil do sítě – 3:2.

Jistotou v dallaské bráně byl Turco i během třetí třetiny, v níž ani jednou neinkasoval. Zato jeho soupeř Backström na druhé straně se za svá záda otáčel hned dvakrát. Hvězdám se nejprve stav skóre podařilo srovnat a následně se dokonce dostali i do vedení.

V 9. minutě vyslal z pravého křídla Brad Richards svižnou střelu, jež našla svůj cíl přesně v rohu brány domácích – 3:3.

K navýšení gólového stavu ve prospěch hostí došlo na začátku 14. minuty, to když se za modrou útočnou napřáhl ke střele Stephane Robidas. Trajektorii kotouče ještě před bránou změnil tečující Loui Eriksson, čímž Dallasu zařídil vůbec první vítězný zápas v sezóně, během kterého tým ještě po dvou třetinách prohrával – 3:4.

Hvězdy však měli i notnou dávku štěstí, protože soupeři nebyly uznány hned dva góly. Jeden z nich se dokonce řešil u videorozhodčího celých 10 minut, což naštvalo kouče domácích Jacquese Lamaireho. Střela Mikka Koivu ze druhé třetiny, která by jinak zařídila svému týmu vedení 4:1, nepřešla brankovou čáru, což všichni v hale i u televizí jasně viděli z pohledu kamery nad bránou.

„Věděli jsme, že to gól není dlouho předtím, než sudí vyřkl verdikt, že gól neplatí, avšak přesto jsme čekali a čekali. Hráči byli na soupeře nažhavení, tak dlouhá pauza jim tu šťávu vzala. Když nad někým mate převahu, rozhodně nemáte chuť si zrovna odskočit na šálek kávy.“
trenér Wild Jacques Lamaire

Druhý neuznaný gól domácí vstřelili za stavu 3:2 během třetí třetiny. Kotouč tentokrát již brankovou čáru překročil, ovšem nyní šlo o jiný problém. Byla totiž posunutá brána, o což se chvíli před střelou postaral její strážce Marty Turco, jenž dle televizního záznamu vypadal, že do ní vrazil nechtěně, jelikož mu podklouzla noha. Kouč Minnesoty na to ovšem měl jiný názor.

„Turco to udělal úmyslně. Je to už potřetí, co to udělal, a vše to bylo v zápasech s námi! Dělal, jako že podklouzl a upadl kvůli toho na konstrukci brány. Tohle prostě dělá. Je to jeho trik.“
trenér Wild Jacques Lamaire

Samotný Turco však jakýkoliv úmysl popřel, dle svých slov vůbec nevěděl, že branou pohnul a že si toho všimnul až po vstřelení branky. Ať tak či onak, Dallas měl potom před sebou stále jen jednogólovou ztrátu, kterou se mu podařilo dohnat a nakonec ještě zvítězit.

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Neal – Ribeiro – Avery
Barch – Petersen – Wilson

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *