Aktuality

Giguere Hvězdy vychytal, Ducks odvrátili první mečbol

Anaheim – Dallas 5:2 (1:1, 1:0, 3:1)

Stav série 2:3

Jean Sebastien Giguere zneškodnil 38 ze 40 střel Dallasu
Jean Sebastien Giguere zneškodnil 38 ze 40 střel Dallasu
(Autor – Getty Images/Victor Decolongon)

Dallas přijel do Anaheimu s vedením 3:1 na zápasy a tím pádem mohl v případě vítězství sérii ukončit. Domácí ale předvedli výborný výkon, vyhráli 5:2 a snížili stav série na 3:2.

Perry skóruje, Norström srovnává

1. Třetina

Od úvodního hvizdu byl k vidění fyzický hokej hraný ve vysokém tempu. Anaheim agresivně napadal rozehrávku Dallasu i se dvěma hráči, no Dallas nezústával příliš pozadu.

V první šanci zápasu se v samém úvodu ocitl Selänne, když efektně vybrzdil Daleyho, ale Turco ukázal, že ani dnes ho nebude lehké překonat. Jen o chvíli později střílel v dobré pozici Kunitz, ale Turco byl opět připraven.

Na straně druhé se usadila v ofenzivní zóně první formace Dallasu, ale i Giguere byl na místě.

O další šanci se postarali opět domácí, když pěkná Pahlssonova přihrávka našla na levém křídle najíždějícího Selänneho, ale Turco si udržoval dobrou koncentraci. V 6. minutě byl vyloučen za přílišný důraz v brankovišti Corey Perry a Dallas hrál přesilovku. V ní se pokoušel jeden z domácích hráčů o střílené vyhození puku z obranného pásma a co čert nechtěl, kotouč trefil Robidase přímo do nosu. Otřesený elitní bek Stars pospíchal na ošetření a po několika minutách se vrátil do hry.

To už ale na ukazateli skóre svítila u domácího týmu jednička. Dallas svou příležitot v přesilové hře neproměnil, načež přišel trest z Perryho hokejky. Ten při rychlém kontru vnikl s kotoučem na holi po pravém křídle do pásma, nikterak nespekuloval a z pravého místa pro vhazování prostřelil Turca – 1:0.

Do dvoubrankového vedení mohl poslat domácí tým aktivní Selänne, když se po pravém křídle prohnal okolo Norströma jako vítr, objel branku a do odkryté svatyně nasměroval kotouč. Marty Turco se ale stačil včas přesunout a v hodině dvanácté vložil gólové střele do cesty svou hůl. Následovala strkanice, která k vyřazovacím bojům neodmyslitelně patří. Celou situaci v zápětí překontroval videorozhodčí, ale rozhodnutí jeho kolegů na hřišti pouze potvrdil – no goal.

Marty Turco rád a často rozehrává za svou brankou puk a když ho v 17. minutě až příliš důrazně dohrál Corey Perry, uštědřil mu Turco pěknou kravatu. Následoval jej mstitel Daley a další strkanice, do které se zapojili snad všichni hráči. Rozhodčí poté rozdali tresty tak, jak uznali za správné a výsledkem byla přesilovka Dallasu. Hvězdám se ji sice využít nepodařilo, ale pouhou vteřinu po jejím uplynutí odčaroval domácího gólmana Mattias Norström. Křižnou přihrávkou ho našel Brad Richards a Norström poslal puk nad Giguerovo rameno. Pro důrazného zadáka Stars to byl první gól v play off v jeho kariéře v NHL – 1:1.

Getzlaf posílá Ducks do vedení

2. Třetina

V úvodu druhé třetiny se mezi beky dostal travis Moen, ale ve skórování mu opět zabránil Turco. Na druhé straně přehnal důraz před vlastním brankovištěm Chris Pronger a poroučel se na trestnou lavici. Jere Lehtinen si vysloužil hlasitou nevoli domácích fandů, neboť byli přesvědčeni, že se k zemi poroučel až příliš ochotně. V přesilové hře zaujala backhandová příležitost Loui Erikssona, jenže ke gólu ale nevedla.

I ve druhé třetině pokračovali gólmani ve skvělých výkonech a jakoby se předháněli, kdo předvede lepší zákrok. Jejich výkony byly tou pravou ozdobou pátého zápasu. Giguerovi dokonce při další Erikssonově šanci pomohla tyč, od které se puk vrátil pod gólmanovy betony, ale i tyče si musíte umět správně postavit.

Na druhé straně opět úřadoval Turco, ale v předbrankovém prostoru fauloval nováček Mark Fistric. V následné přesilovce dostal kotouč na levý kruh Getzlaf a mísil s ním tak dlouho až ho poslal do Turcovy branky – 2:1.

Následoval další díl serálu zvaného neproměněné šance. Na straně jedné v hlavních rolích Bertuzzi, Kunitz, a Turco, na straně druhé Miettinen, Hagman a Giguere.

V závěru druhé třetiny se proti pravidlům provinil další nováček v obraně Dallasu Matt Niskanen a jak se později ukázalo, přesilovka Anaheimu se stala tou rozhodující.

Selänne rozhoduje

3. Třetina

Na začátku třetí třetiny totiž v oslabení fauloval o něco zkušenější Trevor Daley a početní výhoda Ducks se zdvojnásobila. V přesilovce 5 na 3 pak Prongerova střela sice minula Turcovu branku, jenže puk odražený od zadního mantinelu našel na své holi Teemu Selänne a odkrytá svatyně vybídla finského kanonýra ke skórování – 3:1.

„Speciální týmy dnes rozhodly zápas. Domácí svoje přesilovky proměnili, my ne.“
trenér Dallasu Dave Tippett

Stars nehodili flintu do žita a po čtyřech minutách se jim podařilo skórovat. To Mike Ribeiro vyjel zpoza Giguerovy branky, chytrou otočkou oklamal svého strážce Ryana Cartera i samotného Giguera a poslal puk do sítě – 3:2.

A opět přišly na řadu neproměněné šance, Barnes tečoval těsně vedle, Selänneho střelu zlikvidoval Turco, Daley netrefil odkrytou část domácí branky, Ott neuspěl při pokusu napodobit Ribeirův efektní kousek.

Gólovou radost přinesla do Honda Center až 13. minuta. Kunitzovu přihrávku zpoza branky poslal za Turcovy záda nikým neatakovaný Sean O’Donnell – 4:2.

Dallas se vrhnul do bezhlavého útoku, čímž otevřel prostor pro rychlé kontry domácím. V jednom takovém vyjel Turco až k pravému mantinelu, aby se tam tělem pokusil Selänneho zastavit. To se mu nepodařilo a tak musel do branky směřující Selänneho střelu vychytat vlastním tělem vracející se Fistric.

V samotném závěru už hráli Stars vabang a Turco usedl na střídačku. Power play se ale Dallasu nepodařila úplně podle představ a Todd Marchant uzavřel skóre zápasu na 5:2 pro Ducks.

Anaheim tak první mečbol odvrátil. Série se stěhuje do Dallasu, kde se ji v noci na pondělí budou snažit domácí Hvězdy ukončit.

„Dnes jsme chtěli sérii ukončit, ale dali jsme jim příliš mnoho šancí ke skórování. Naše gólové šance jsme naopak proměnit nedokázali. Budeme to tedy muset udělat doma. Oni jsou velmi nebezpečný tým, ale my se jich nebojíme.“
Brankář Dallasu Marty Turco

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Ott – Modano – Barnes

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *