Aktuality

Stars padli podruhé v řadě a navíc znovu ztratili Bouchera

Dallas – Phoenix 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Střelec vítězné branky, kapitán hostí Shane Doan, slaví svůj 21. gólový úspěch v sezóně
Střelec vítězné branky, kapitán hostí Shane Doan, slaví svůj 21. gólový úspěch v sezóně
(Autor – Getty Images/Ronald Martinez)

Dallas Stars letos utkání proti divizním rivalům z Phoenixu příliš dobře nezvládají. Výjimkou nebyl ani šestý vzájemný zápas aktuální základní části, v němž Coyotes zvítězili těsným rozdílem 2:1 a získali tak již čtvrtý skalp texaského týmu v současném ročníku.

Philippe Boucher odchází z ledu

1. Třetina

Do prvního týmu Stars byl před zápasem povolán devětadvacetiletý Toby Petersen, americký střední útočník, jenž toho v NHL doposud příliš mnoho neodehrál. V dresu Dallasu včera navíc nastoupil vůbec poprvé v kariéře. Trenér Dave Tippett jím chtěl v sestavě vyplnit mezeru, která vznikla výměnou dvou centrů Jussiho Jokinena a Jeffa Halperna za Brada Richardse.

„Jokinen a Halpern jsou dva hráči, kteří mohou nastupovat na centru, takže jsme sháněli adekvátní náhradu v někom, kdo by mohl na postu středního útočníka nastupovat také. (Toby Petersen) byl jedním z nejlepších hráčů na farmě. Zůstane u nás až do konce letošní sezóny.“
trenér Stars Dave Tippett

Do zápasu také zasáhl nováček Matt Niskanen, jenž předtím vynechal tři zápasy kvůli zraněnému chodidlu.

Domácí do utkání vstoupili nešťastně. Již po osmi vteřinách od úvodního vhazování se blízko dallaské střídačky zranil nedávno uzdravený Philippe Boucher. Kanadský obránce, jenž nastoupil do teprve čtvrtého utkání po vyléčení zraněného ramene, si v souboji s řízným Craigem Wellerem opět pošramotil rameno, tentokrát se však jednalo o to druhé, neoperované. Do utkání již nezasáhl a v současné době není zřejmé, kdy by se opět mohl vrátit na led. Zotavovat se bude asi tři týdny.

Absence tohoto zkušeného obránce zúžila počet beků v týmu na pět a tak trenérovi Tippettovi nezbývalo nic jiného, než začít improvizovat a obranné dvojice míchat.

Jak moc velký vliv to mělo na první inkasovanou branku lze těžko odhadovat. Bránící hráči Hvězd každopádně v 10. minutě prvního dějství zazmatkovali a dostali tím svůj tým do jednogólové ztráty, ze které se již ve zbytku celého utkání nedokázali vymanit.

O otevření skóre se postaral mladičký Peter Mueller, teprve devatenáctiletý Američan ve službách Coyotes. Nadějný centr se prosadil po spolupráci s o pět let mladším Joelem Perraultem, který mu zpoza Turcovy brány přesně přihrál a nebráněný Mueller pak i z poměrně těžké střelecké pozice vsítil svůj 20. gól letošní sezóny. 0:1.

Skórují Doan a Winchester

2. Třetina

Brzy po druhém úvodním vhazování se Kojotům podařilo své vedení ještě navýšit. V závěru 1. minuty druhé třetiny se odehrála podobná situace jako při prvním vstřeleném gólu. Zpoza domácí brány se po sérii nepřesností ze strany dallaské obrany vynořil Radim Vrbata a lehce poprstčil kotouč do jízdy Shaneu Doanovi. Ten se ranou z první nemýlil a z mezikruží překonal ležícího Martyho Turca – 0:2.

Hvězdy však nepříznivý stav skóre zmírnili gólovou dorážkou v závěru třetiny. Brejk z 18. minuty završil nový člen kádru Dallasu Toby Petersen svižnou střelou zápěstím, jíž se gólmanu Bryzgalovovi podařilo vyrazit. Dorážku od dojíždějícího Brada Winchestera ovšem už pokrýt nezvládl a inkasoval – 1:2.

Na ledě tak došlo k zajímavému momentu – Petersen si za asistenci připsal svůj vůbec první bod za Dallas ve své kariéře, zatímco již úspěšnější střelec Winchester se mohl radovat z první gólové střely v dresu Stars.

Přirozenější disciplínou, než sázení branek, je však pro sedmadvacetiletého Winchestera pěstní souboj. Tím na sebe upozornil pár minut před gólem, když šel pomstít zranění Philippea Bouchera. Za soupeře si vybral právě způsobitele Boucherova poranění Craiga Wellera. Vyrovnaný souboj bohužel pro domácí dopadl ve prospěch hostí, Weller totiž dallaského útočníka na konci povalil na led. (video zde)

Neúspěch Hvězd vrcholí hromadnou potyčkou

3. Třetina

Finální dějství však již bylo bezbrankové. Dallas nedokázal proměnit ani jednu z mála příležitostí, čemuž nepomohlo ani odvolání gólmana Turca a následné posílení o jednoho muže do pole navíc.

„Prostě nás přehráli. Měli spousty hráčů, kteří byli tvrdí a hráli podle jejich systému. Gólman jim chytal dobře. To je jejich recept na úspěch.“
obránce Stars Stephane Robidas

Závěr se však neobešel bez ostrých potyček mezi hráči obou táborů. Jeden ze dvou rohů kluziště v útočné třetině domácích se vteřinu před závěrečnou sirénou proměnil v ring, v němž se slovně a pěstně napadli Mike Ribeiro a Shane Doan. Do šarvátky se následně připojili i další, což nakonec vyústilo v desetiminutové tresty za nesportovní chování pro kapitány obou celků Doana a Morrowa a jeden navíc i pro obránce hostí Dereka Morrise.

Trenér Coyotes Wayne Gretzky se mohl jen smát, vítězství jeho celku už nikdo nesebral a domů tak odjížděl se dvěma body za výhru 2:1.

Poznámky

  • První zápas Tobyho Petersena v dresu Dallas Stars v číslech: na ledě strávil celkem 7 minut a 15 vteřin, připsal si dvě střely na bránu, jednu gólovou asistenci a jeden bodyček.

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Ott – Modano – Lehtinen

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *