Aktuality

Stars překonat rekord nezvládli, padli ve Phoenixu

Phoenix – Dallas 5:2 (2:1, 1:0, 2:1)

Střelec první branky, kapitán domácích Shane Doane měl důvod k úsměvu, jeho tým porazil i díky gólu Radima Vrbaty (vpravo dole) v odvetném utkání celek Dallasu 5:2
Střelec první branky, kapitán domácích Shane Doane měl důvod k úsměvu, jeho tým porazil i díky gólu Radima Vrbaty (vpravo dole) v odvetném utkání celek Dallasu 5:2
(Autor – AP Photo/Ross D. Franklin)

Odvetné utkání s Phoenixem se Hvězdám nepovedlo. Opět skvělý gólman Ilja Bryzgalov nedovolil Dallasu vstřelit více jak dvě branky, zatímco dallaský Marty Turco inkasoval celkem čtyřikrát, pátý gól padl do prázdné branky. Stars tak poprvé po sedmi zápasech poznali chuť neúspěchu a klubový rekord v počtu vyhraných zápasů v řadě tím pádem nepřekonali.

Reinprecht dvakrát zařizuje vedení

1. Třetina

Vítězná jízda texaských se ze včerejší noci na dnešek zastavila ve Phoenixu, městu místních Coyotes, s nimiž Stars svedli odvetné utkání za pondělní zápas (Dallas doma vyhrál 2:1). A podobně jako v minulém zápase, i dnes byl pro Stars největším problémem gólman Kojotů Bryzgalov. Dvě branky mu sice zvládli dát i nyní, ovšem na pět branek soupeře to ani zdaleka nemohlo stačit.

„Potřebovali jsme uspět. Z posledních nevydařených utkání jsme byli docela zklamaní.“
kapitán Coyotes Shane Doan

Skóre zápasu otevřel ostrou ranou z kruhu uzdravený útočník Coyotes Shane Doan, jenž do minulého utkání nenastoupil. Ve 12. minutě se při početní převaze domácích 5 na 4 zaskvěli pohlednou souhrou Reinprecht a Vrbata, kteří tak přelstili bránícího Norströma. První jmenovaný pak zpoza brankové čáry poslal kotouč křižně na volného Doana, který ranou z první překonal zastíněného Turca – 1:0.

Hvězdy stav skóre brzy srovnaly, když se po vynikajícím napadání prosadil Jussi Jokinen. Finský útočník na konci 14. minuty zabruslil do pásma domácích, kde se o rozehrání kotouče snažili Boynton s Yandlem. Keith Yandle však těsně před vlastní bránou hloupě ztratil kotouč, z čehož dotírající Jokinen vytěžil maximum: otočkou a následnou rychlou ranou do růžku překvapil brankáře Bryzgalova, který tak poprvé inkasoval – 1:1.

Ovšem tento stav nevydržel dlouho, po podobné chybě dallaské obrany se totiž gólem zaskvěl Daniel Carcillo. Mladý bek v řadách Stars Niklas Grossman nedokázal zpracovat puk, z čehož dvojice Reinprecht – Carcillo získala pro svůj tým zpět ztracené vedení. Nepřesného Grossmana nejdříve Reinprecht narazil na mantinel, čímž svému spoluhráči dodal více prostoru pro manévrování a ten toho využil: gólem z úhlu se v čase 16:32 Daniel Carcillo zapsal mezi střelce svého týmu – 2:1.

Stars tlačí, Kapanen navyšuje

2. Třetina

Dallas nad svým soupeřem ve druhé třetině jasně dominoval. Na bránu Phoenixu vyslal celkem 11 projektilů, což bylo o celých šest více, než kolik vystřelili Coyotes. Hosté se ovšem namísto toho, aby stav skóre opět srovnali, dostali již do dvougólové ztráty.

Gól v závěru dějství obstaral bývalý centr Hvězd Niko Kapanen. V 19. minutě se jediný úspěšný střelec Phoenixu předchozího klání prosadil po střele Craiga Wellera, když za záda Martyho Turca dorážel volný kotouč – 3:1.

Stars se ještě předtím dostali do několika výrazných šancí. Nejprve se v přesilovce málem prosadil Fin Jere Lehtinen, jenž však před odkrytou bránou špatně trefil skákající kotouč. Následně se mohl radovat Mike Modano, jeho tvrdou ránu z levého kruhu ale gólman Bryzgalov zázračně vyrazil. Do třetice se v šanci znovu objevil Lehtinen, ovšem ani tentokrát se ruský brankář překonat nenechal.

Radim Vrbata skóruje z oslabení

3. Třetina

Stars v kanonádě Brygalovovy brány pokračovali i po druhé přestávce. Ovšem recept na takřka nepropustného gólmana domácích našel z 16ti střeleckých pokusů jen kotouč vyslaný z hole Matta Niskanena.

To ale až potom, co Hvězdy inkasovaly čtvrtý gól. Při oslabení z 6. minuty (dallaská power play 5 na 4) se do brejku dostal Radim Vrbata, který se i přes nedovolené hákování tísnícího Robidase dokázal prosadit. Chladnokrevnou střelou český forvard překonal ležícího Turca a navýšil již na 4:1 a zároveň si připsal i svou 100. branku v kariéře.

Po čtyřech minutách odpověděl zmíněný Niskanen. Ten, spíš než aby se do kotouče pořádně opřel, puk nahodil od modré čáry, ovšem i přesto to na překonání Bryzgalova stačilo. Ve výhledu mu totiž bránil dallaský centr Mike Ribeiro – 4:2.

Dave Tippett a sním i celý tým Dallasu pak vycítil možnost stav skóre srovnat, i když prohrával o dvě branky. Trenér Stars minutu a půl před koncem třetího dějství využil timeout a poslal do pole o jednoho hráče navíc. Hrát vabank se mu však minutu před koncem vymstilo, střelou od vlastní modré čáry totiž gólem do prázdné klece uzavřel výsledek na 5:2 obránce Nicholas Boynton.

„Byli jsme dobře rozjetí z předchozích vítězných utkání. Chtěli jsme vyhrát i poosmé v řadě. Další šňůru, doufáme, nastartujeme dnes v Anaheimu.“
kapitán Stars Brenden Morrow

Poznámky

  • Marty Turco by v případě vítězství oslavil svou 200. výhru v kariéře.
  • Phoenix Coyotes utnuli sérii čtyř prohraných utkání v řadě.

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Ott – Modano – Lehtinen

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *