Aktuality

Stars vítězí i bez Turca, Smith uhájil čisté konto

Minnesota – Dallas 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Nejzářivější Hvězda zápasu Mike Smith pochytal všech 25 střel soupeře, včetně téhle
Nejzářivější Hvězda zápasu Mike Smith pochytal všech 25 střel soupeře, včetně téhle
(Autor – AP Photo/Jim Mone)

Rozchytaný Marty Turco se svým týmem kvůli pohmožděnému krku neodcestoval na zápas s Minnesotou a v bráně se tak musel představit Mike Smith. Ten na výkony svého staršího spoluhráče navázal brilantně: po celý zápas ani jednu neinkasoval a Hvězdám tak k pátému úspěchu v řadě stačil jediný gólový úspěch Niklase Hagmana.

Gólmani drží své týmy

1. Třetina

Přestože by se z výsledku mohlo zdát, že šlo o nepříliš atraktivní zápas, opak byl pravdou. Počet vyslaných střel v první třetině se v celkovém součtu zarovnal na čísle 25 (15 vyslali hráči Stars). Oba gólmani, jak dallaský Mike Smith, tak i domácí Niklas Bäckström, předvedli několik důležitých zákroků a v hale Xcel Energy Center tak bylo prakticky stále na co koukat.

Největší šanci skórovat měl v polovině dějství finský útočník v řadách Stars Niklas Hagman. Ten se podobně jako pár minut před ním Niklas Grossman dostal do brejkové situace, v jejíž zakončení mu však přitížil jeden z beků Wild Keith Carney drobným hákováním a Hagman pak zřejmě i proto brankáře Bäckströma nepřekonal.

Posléze také několikrát zahrozili útočníci Minnesoty. Z jejich sevření ovšem hosté vždy vyvázli bez úhony, za což mohli děkovat nejenom Mikeu Smithovi, ale v pár případech také notné dávce štěstí.

Utkání nechyběla ani tvrdost, to když se na začátku 14. minuty pobil Barch s Vorosem. Velice atraktivní pěstní souboj nakonec dopadl víceméně nerozhodně, jelikož oba hráči v závěru současně spadli na zem.

Stars před koncem třetiny hráli takřka minutu dlouhou přesilovku 5 na 3 (vyloučení Veilleuxe a Burnse), obrovskou šanci však gólově nevyužili. Naopak na buly si Dallas vedl o mnoho lépe: z 15 vhazování vyhrál rovných 10.

Stars nevyužívají dlouhou power play

2. Třetina

Po první přestávce se průběh zápasu příliš nezměnil. Za pár minut od úvodního hvizdu se do velké příležitosti opět dostal Niklas Hagman. Tentokrát však ne z brejku, ale po Jokinenově příhře od útočné modré. Hagman sebral puk u levého kruhu a bekhendem se snažil překonat dobře postaveného jmenovce Bäckströma. Ten však do rány nastavil lapačku a opět tak podržel svůj tým.

Nad čím však už fanoušci texaského klubu museli kroutit hlavou, byla celkem šestiminutová přesilová hra Hvězd 5 na 4. V 11. minutě se díky hákování nechal vyloučit slovenský forvard Pavol Demitra a Stars tak měli možnost dvouminutové hry v početní převaze. Zavřít svého soupeře ve vlastním pásmu se jim během ní sice povedlo dokonale, ovšem problémy jim dělala jiná věc: efektivita střel a hledání dobrých střeleckých pozic.

Wild tak dokázali přežít již čtvrtou početní nevýhodu utkání. Minutu po návratu vyloučeného Demitry na led ovšem museli v menším počtu hráčů bránit zase, to když se kvůli hře vysokou holí prohřešil Matt Foy.

Ten od hlavního sudího dostal dvojnásobný, čtyřminutový trest, a tak se hráčům Stars nabídla ještě delší příležitost konečně otevřít skóre zápasu. Té však hanebně nevyužili, přičemž si vedli ještě hůře, než u předchozí power play. Nyní už jim nedělala problémy pouze střelba, ale také udržení puku v soupeřově pásmu.

O to horší to pak pro Dallas bylo, když se vyloučený Foy vrátil z trestné lavice zpět. Minnesota jakoby chtěla svému soupeři ukázat, jak vyvinout tlak a jak úspěšně střílet.

Všechno načal brejk Mariána Gáboríka, jenž se do akce vrhl ihned po Foyově návratu na led. Na lepšího Mikea Smitha ale nevyzrál – dallaský gólman jeho úmysl úspěšně přečetl a ještě než slovenský útočník stačil vystřelit, vložil mu do jízdy svou hůl a puk tím od jeho čepele vypíchl.

Následný tlak ze strany Minnesoty pak trval až do konce druhé třetiny a Mike Smith se při něm několikrát opravdu předvedl. Hlavně díky němu mohli texaští děkovat, že je stav skóre stále ještě nerozhodný 0:0.

Nedáš – dostaneš: Hagman proměňuje brejk

3. Třetina

Na okamžiky z přelomu 3. a 4. minuty třetí třetiny asi bude každý z diváků vzpomínat velmi dlouho. Po krásné spolupráci dvou Slováků se už málem zdálo, že se skóre zápasu otevře ve prospěch domácích. Pavol Demitra na pravém křídle počkal, až si jeho rodák Marián Gáborík najede do lepší pozice, načež mu poslal puk. Kotouč bleskově překonal pravý kruh, spočinul přesně na Gáboríkově holi a z ní ihned vystřelil směrem k bráně hostí. Její ochránce Mike Smith však tuto stoprocentní příležitost hasil skvělým zásahem v protipohybu a postaral se tak o jednoznačně nejlepší zákrok celého zápasu.

„Zákroky rozkročmo příliš často nedělám, tenhle moment si o to ale přímo žádal.“
gólman Stars Mike Smith

To je však jen jedna polovina krátkého příběhu, jenž končí prvním a také jediným gólem utkání. Ihned po této šanci se totiž rozjela protiakce, jež vrcholila severskou kombinací hráčů Jokinena, Erikssona a Hagmana. Posledně jmenovaný dostal na levé křídlo kotouč, s nímž už jen stačilo překonat, v zápase dosud nepřekonaného, brankáře Bäckströma. No a to se osmadvacetiletému Finovi velice elegantně povedlo. Komentátoři utkání tak ještě ani nestihli strávit úžasný zákrok brankáře Smitha a už tady byl Hagman se svou kličkou a následným zavěšením – 0:1.

Pro Niklase to byl již 20. gól v letošní sezóně. Více gólů ve své kariéře ještě nenastřílel (maximem bylo 17 branek z předchozí sezóny 2006/07).

„Těch 20 vstřelených branek je sice velice přjemných, avšak já se cítil šťastně po celý rok. Byl jsem schopen hrát ofenzivněji, dostal jsem šanci nastupovat na přesilovky. Styl hry našeho týmu mi dost pomohl.“
třetí nejlepší střelec Stars Niklas Hagman

Hráči Wild se mu sice radost z vítězného gólu snažili všemi možnými způsoby překazit, ovšem jejich tlak, který houstnul především se závěrem utkání, vždy úspěšně odrážel vynikající Mike Smith. Ale zapomenout by se nemělo ani na výkon obrany Stars. Ta v posledních minutách předváděla velice kvalitní defenzivní práci, při které se vždy, když to jen šlo, snažila vyhodit kotouč ze třetiny pryč a z tlaku se tak vymanit.

Více méně vyrovnaný zápas tak dopadl ve prospěch týmu z Texasu. Vydřené vítězství 1:0 pro Dallas znamená již pátý vítězný úspěch v řadě. Těšit to bude asi nejvíce gólmana týmu Hvězd Mikea Smitha, jenž úspěšně čelil všem 25 střelám, připsal si již 2. čisté konto v letošní sezóně (5. v kariéře celkem), stanul první nejzářivější hvězdou celého hracího dne a opět všem dokázal, že Stars nemají jen jednoho vynikajícího brankáře, který musel pro tento zápas kvůli zranění zůstat doma.

„Chtěl jsem náš tým stabilizovat, zpevnit jej tak, jako to dělal Marty v posledních čtyřech zápasech. Ten chytal přímo neuvěřitelně, nepochybně pro nás právě on utrhl všechna ta čtyři vítězství.“
gólman Stars Mike Smith

Poznámky

  • Tým Wild před startem zápasu ocenil Mikea Modana za hokejové služby ve Spojených Státech Amerických. Modano v Minnesotě začal se svou kariérou v NHL. Tehdejší tým North Stars si jej vybral z 1. pozice draftu 1988 a Mike zde hrával až do roku 1993, kdy se tým přestěhoval do Dallasu. Pogratuloval mu někdejší nejlepší střelec Ameriky Phil Housley, minnesotský rodák, jehož rekord Modano nedávno překonal. Od vedení Minnesoty Wild dostal jako dárek obraz zachycující zápas mezi North Stars a Pittsburghem Penguins z finále play-off 1991. (viz obrázek níže)

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Ott – Modano – Lehtinen
Barch – Barnes – Halpern

Obranné dvojice

Brankáři

Smith, Stephan

Fotky

Nejlepší americký střelec historie Mike Modano byl před zápasem oceněn památečním obrazem. Vlevo někdejší držitel rekordu nejgólovějšího hráče USA Phil Housely, vpravo Brad Bombadir, zástupce klubu Wild
Nejlepší americký střelec historie Mike Modano byl před zápasem oceněn památečním obrazem. Vlevo někdejší držitel rekordu nejgólovějšího hráče USA Phil Housely, vpravo Brad Bombadir, zástupce klubu Wild
(Autor – Getty Images/Bruce Kluckhohn)
Jussi Jokinen a Niklas Hagman oslavují vítězný gól zápasu
Jussi Jokinen a Niklas Hagman oslavují vítězný gól zápasu
(Autor – AP Photo/Jim Mone)
Mike Smith se po střele Pierre-Marc Boucharda vrhá po kotouči
Mike Smith se po střele Pierre-Marc Boucharda vrhá po kotouči
(Autor – AP Photo/Jim Mone)
Niklas Bäckström zasahuje po brejku Niklase Grossmana
Niklas Bäckström zasahuje po brejku Niklase Grossmana
(Autor – AP Photo/Jim Mone)
Trevor Daley zabraňuje forvardovi Wild Mattu Foyovi v průniku
Trevor Daley zabraňuje forvardovi Wild Mattu Foyovi v průniku
(Autor – AP Photo/Jim Mone)
Krys Barch a Aaron Voros po šarvátce z první třetiny utkání
Krys Barch a Aaron Voros po šarvátce z první třetiny utkání
(Autor – AP Photo/Jim Mone)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *