Aktuality

Stars padli po nájezdech

Los Angeles – Dallas 4:3 sn (2:2, 1:0, 0:1, 0:0, 1:0)

Patrick O´Sullivan právě rozhodl samostatné nájezdy
Patrick O´Sullivan právě rozhodl samostatné nájezdy
(Autor – Getty Images/Stephen Dunn)

Dallas zavítal do Los Angeles, města posledního celku Západní konference. Brzké vedení 2:0 si však tým Stars nechal vzít a po chabém výkonu nakonec dokráčel až k samostatným nájezdům. Na ty již byli lepší domácí a tak se oba celky rozešly výsledkem 4:3.

Loui Eriksson zařizuje brzké vedení

1. Třetina

Trenér Stars Dave Tippett musel kvůli zranění Sergeje Zubova (chodidlo) povolat zpět do prvního týmu Marka Fistrice. Další změny se pak týkaly útočných formací.

Dallas v posledních čtyřech dnech nastoupil do tří venkovních utkání. Únava v tomto zápase byla znát, avšak i přesto se Stars velmi brzo dostali do dvougólového vedení.

Díky současnému vyloučení Johnsona a Giuliana z druhé minuty první třetiny se hosté dostali k dvouminutové přesilové hře 5 na 3. Obléhání branky Jasona LaBarbery pak tři minuty před vypršením dvojnásobného trestu přineslo své ovoce. Loui Eriksson z pravé strany kluziště přihrával na neobsazeného Jeffa Halperna nalevo a i přes málo prostoru na ledě se to mladému Švédovi povedlo. Volný Halpern pak už jen sklepl kotouč do odkryté brány – 0:1.

O 16 vteřin později Stars přidali ještě druhý gól. A opět u toho byl Loui Eriksson, jenž se po sérii přihrávek dostal ke střele z pravého kruhu. Jeho pokus však LaBarbera uklidit nedokázal a tak se Eriksson k puku dostal podruhé. To již rychle objel bránu a než stačil gólman domácích zasáhnout, už byl kotouč v brance – 0:2.

Kings do utkání nastoupili tvrdě a častokrát se kvůli tomu provinili proti pravidlům. Vyjma zmíněné přesilové hry 5 na 3 se v zápase nechali vyloučit celkem ještě šestkrát.

V polovině prvního dějství se situace s dvěma góly v krátkém časovém rozmezí opakovala znovu. Tentokrát se však jednalo o branky týmu Kings.

Na začátku 10. minuty se do brejku dostala dvojice hráčů domácích O´Sullivan – Frolov. Prvně jmenovaný obdržel na červené čáře vyhozený kotouč, načež spěchal na zteč Turcovy brány. Na pravém křídle si všiml dojíždějícího Alexandra Frolova, kterému těsně před brankovištěm přihrál. Frolov pak puk jen tečoval za Turcova záda – 1:2.

Druhý gól přišel za minutu a sedm vteřin. Z levé strany kluziště vyslal Scott Thornton svižnou střelu, kterou Marty Turco vyrazil před sebe. Z pravého křídla dojíždějící Derek Armstrong volný kotouč vzápětí tvrdě odpálil a svůj cíl neminul – 2:2.

Anže Kopitar posílá Kings do vedení

2. Třetina

Druhá třetina se Hvězdám nepovedla vůbec, šancí si příliš nevytvořili a navíc ještě potřetí inkasovali.

Gól padl z přesilové hry (vyloučení Brendena Morrowa) v 15. minutě druhého dějství. Tísněný Hagman vyhodil zpoza vlastní brány kotouč, ve snaze uklidnění hry. Puk však na modré čáře zachytil zkušený bek Rob Blake a vzápětí vyslal na Martyho Turca ostrou střelu. Nepokrytý Anže Kopitar jeho pokus tečoval za záda gólmana hostí a navýšil tak na 3:2. Tandem Robidas – Grossman nechal mladého Slovince udělat si s volným prostoru co chtěl.

„Hráli jsme teď hodně zápasů venku, takže z trenérského hlediska jsem nečekal žádný dokonalý výkon. Avšak musíme přestat dělat hloupé chyby a vyřešit problém se střílením většího počtu branek.“
trenér Stars Dave Tippett

Matt Niskanen srovnává

3. Třetina

Třetí dějství přineslo několik zajímavých momentů, při nichž se mohlo skórovat na obou stranách. Jediný gól však padl do sítě Kings, to když se trefil obránce Stars Matt Niskanen.

Stars v 7. minutě zahrávali druhou přesilovou hru 5 na 3, tentokrát však již byla o necelou minutu kratší. Dallasští přesto dokázali nabídnutou příležitost využít a srovnat na 3:3. Matt Niskanen dostal přihrávku od Mikea Modana a mohutným nápřahem vystřelil puk na LaBarberovu svatyni. Puk však v letu tečoval bývalý bek hostí Jaroslav Modrý a nechtěně tak přispěl k Niskanenově pátému gólu v sezóně.

Ještě před touto situací však mohlo být vše jinak. Veterán Mike Modano totiž při přesilové hře svého týmu ztratil na modré čáře puk, se kterým se napadající forvard Kings Dustin Brown vydal na zteč Turcovy brány. Připravený Marty však v souboji jeden na jednoho nezklamal a podržel svůj tým.

Později ve třetí třetině se naopak vytasil Turcův protějšek, Jason LaBarbera. Ten předvedl efektní zákrok, při nemž skočil do strany a lapačkou ve vzduchu vykryl střílejícímu Jeffu Halprenovi jeho ránu.

Vyhecovaný závěr však přinesl ještě jednu gólovou situaci. Paradoxně se o ní postaral obránce Dallasu Mattias Norström, jenž při objíždění vlastní brány podklouzl a ztratil kotouč. Vzápětí musel nadvakrát zasahovat Turco, jenž i přes lehké potíže situaci zvládl a dovedl tak svůj tým do prodloužení.

Prodloužení

V nastaveném čase se již nic nestalo, oba dva týmy vystřelily jen jeden neúspěšný projektil a utkání tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy.

Penalty

Jak už bylo zmíněno výše, Dallas pro tento duel ztratil Sergeje Zubova, jednoho ze tří hráčů pravidelně nastupujících na penalty. Neměl ani druhého – Jussi Jokinena – jenž je od nového roku stále mimo hru (vymknuté koleno).

Trenéři proto poskládali novou trojici ve složení Hagman, Modano a Miettinen.

Jako první se k nájezdu postavil Anže Kopitar, který svou rychlou kličkou překonal Martyho Turco.

Niklas Hagman pak neproměnil, stejně jako Alexandr Frolov po něm. Modanova střela zápěstím nepředstavovala pro Jasona LaBarberu žádný větší problém a tak mohl Dustin Bronw jako třetí v pořadí celé utkání rozhodnout.

Marty Turco však byl proti. Antti Miettinen následně neměl lehký úkol. Bylo to buď a nebo. Finský útočník však na sobě nenechal znát jedinou známku nervozity a brankáře LaBarberu drze překonal skulinou mezi betony.

Čtvrtý nájezd Los Angeles obstaral Patrick O´Sullivan, který svižnou střelou k pravé tyčce Turca překonal.

Mike Ribeiro však čtvrtý nájezd svého týmu neproměnil a do Dallasu nakonec putoval jen jeden bod.

„Nemůžeme se vymlouvat, že jsme to prohráli kvůli únavě. Musíme se prostě zlepšit.“
obránce Stars Stephane Robidas

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Hagman – Modano – Barnes
Ott – Halpern – Barch

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *