Aktuality

Stars si nechali vzít čtyřgólové vedení

Los Angeles – Dallas 6:5 pp (0:2, 0:2, 5:1, 1:0)

Euforie domácích fanoušků – jejich miláček Anže Kopitar (mimo záběr) právě vstřelil vítěznou branku
Euforie domácích fanoušků – jejich miláček Anže Kopitar (mimo záběr) právě vstřelil vítěznou branku
(Autor – Getty Images/Victor Decolongon)

Stars v zápase proti diviznímu soupeři z Los Angeles po druhé třetině vedli už 4:0, finální dějství však absolutně zaspali a nakonec mohli být rádi alespoň za bod z prohry v prodloužení 5:6.

Dvoubrankový vstup

1. Třetina

Trenér hostujícího celku Dave Tippett udělal před zápasem pár změn ve složení formací, navíc ze sestavy vyškrtnul křídelního útočníka Todda Fedoruka, jehož nahradil Antti Miettinen.

Dallas se od začátku utkání nechával dostávat pod tlak, což v 7. minutě vyvrcholilo Robidasovým vyloučením. Hráči Kings se následně dostali do dvou velkých šancí, které však neproměnili. Dereku Armstrongovi v přímém nájezdu na Turca v poslední kličce sjel puk z hole a Alexandr Frolov v příležitosti poté nastřelil jen horní část betonu gólmana hostí.

Hra byla po Robidasově návratu na led vyrovnanější, s jistými zákroky brankářů na obou stranách. Diváci v hale Staples Center si jistě přišli na své – hrálo se prakticky neustále nahoru dolů.

První branka zápasu padla v 17. minutě, na začátku přesilové hry Stars. Rekordman Mike Modano se po sérii přihrávek vyskytl sám před gólmanem LaBarberou a dostal se tak k nebezpečné střele, kterou poté ještě dorážel. Puk však do branky nepropasíroval. O to se postaral až kapitán Stars Brenden Morrow, jenž dostal přihrávku od Lehtinena a svou dělovou ranou už nedal LaBarberovi žádnou šanci – 1:0.

Krátce před koncem prvního dějství hosté přidali ještě druhou branku. Robidas v 19. minutě vybojoval puk za vlastní svatyní, čehož využil k založení brejku. Z následně nahozeného puku těžil elitní útočník Mike Ribeiro, který přesnou střelou z pravého křídla navyšoval na 2:0 a sedmým gólem v sezóně tak opět potvrdil svou skvělou letošní formu.

Stars přidávají další branky

2. Třetina

Kings měli ve druhém dějství velkou chuť vyrovnat. Na gólmana hostí vystřelili celkem dvanáctkrát, Turco však podal velice kvalitní výkon a nedal domácím útočníkům šanci.

Ve 4. minutě se vyznamenal skvělým zákrokem proti Mattu Moulsonovi, jenž se dostal netísněn do nebezpečného zakončení.

Gólová potence útočníků Stars však byla daleko lepší. V 11. minutě hráči Dallasu všechnu snahu domácích podlomili dalším gólem. Robidas nahodil puk z útočné modré před bránu soupeře, načež jej ve vzduchu tečoval Jeff Halpern. Ve vzniklé skrumáži se nejrychleji orientoval mladičký Chris Conner – 3:0.

V samotném závěru druhé třetiny hosté přidali ještě čtvrtou branku. Chybné vyhození kotouče domácího Lubomíra Višňovského trestal ve spolupráci s Sergejem Zubovem dallaský centr Jeff Halpern. Zubov v brejku naznačil střelu a následně přihrál na Halperna, jenž dělovou ranou z první opět rozvířil síť LaBarberovy brány – 4:0.

Katastrofální závěr

3. Třetina

Výsledek již vypadal jednoznačně, snad jen opravdový blázen by očekával, že s ním domácí hráči ještě stihnout něco udělat.

Avšak to, co předvedla obranná hra Stars v poslední třetině, byla naprostá kalamita, která by zmíněnému bláznovi dávala zapravdu. Přišel obrovský šok – hráči Dallasu si nechali vzít čtyřgólové vedení a v posledních minutách dokonce prohrávali 5:4!

Všechno začala branka Dustina Browna, jenž ve 13. minutě dorážel z brankoviště střelu svého spoluhráče Višňovského a využil tak třetí přesilovou hru domácích v zápase.

O necelou minutu a půl později se domácí radovali znovu. Laxní obranná hra Stars dala vyniknout střelci Scottu Thorntonovi, jenž z úhlu prostřelil Martyho Turca – 4:2.

V 16. minutě přidali Kings další branku – vrstvu hráčů před bránou prostřelil Alexandr Frolov a domácí byli už jen jeden gól od srovnání skóre.

Neuběhla ani půlminuta a skóre stavu se srovnalo. Los angelesští rychlíci si s obranou hostí dělali co chtěli. Rychlý protiútok završil Anže Kopitar, jenž dostal z pravého křídla přesný pas a před odkrytou klecí už samozřejmě neměl žádný problém zakončit – 4:4.

To však ještě nebylo ze strany domácích vše. V 17. minutě šli po vyloučení Jere Lehtinena do početní převahy 5 na 4 a branka, znamenající obrat v zápase, na sebe nenechala dlouho čekat. Zadák Los Angeles Brad Stuart vystřelil od modré – před Turcovou branou již v tu chvíli stínil bývalý dallaský hráč Ladislav Nagy a v letu puk šťastně tečoval, čímž změnil jeho směr za záda gólmana hostí – 4:5.

Kings vstřelili pět branek v rozmezí pěti minut (5 minut a 4 vteřiny) a postarali se tak o nový klubový rekord. Všech pět branek navíc nedělila žádná střela mimo bránu, střelecká úspěšnost hráčů Los Angeles tak od jejich prvního do posledního gólu činila 100%!

„V kabině jsme si před třetí třetinou řekli, že se nevzdáme, že ukážeme pravou tvář našeho týmu.“
Anže Kopitar, útočník Kings

Se Stars to v tuto chvíli vypadalo velice bídně. Mike Modano však ještě minutu před koncem stačil vstřelit srovnávací branku a poslal tak svůj tým s nadějí do prodloužení.

Prodloužení

V něm si Dallas ze začátku vytvořil několik šancí. Vypadalo to, že by nakonec přeci jenom mohl získat oba dva body. Kings však stav skóre udrželi a hned v prvním protiútoku se jim podařilo skórovat.

Postaral se o to opět Anže Kopitar, jenž si doslova pohrál se všemi v tu chvíli bránícími hráči Stars a backhandem zakončil na konečných 5:6.

Ve Staples Center to vřelo, domácím se povedl úžasný obrat, který jim nakonec přinesl dvoubodový zisk. Dallas Stars tak svou dobře rozehranou sérii čtyř venkovních zápasů zakončili velice chabě a po páteční prohře na ledě Phoenixu 5:2 se postarali o další trapas v podobě neuhájeného čtyřgólového vedení.

„Těžko se to vysvětluje. Zpanikařili jsme, když nám vstřelili první branku.“
Brenden Morrow, kapitán Stars
„Přestali jsme se na ledě hýbat, nemohli jsme získat vedení zpět. Byla to pro náš tým drsná lekce, ze které by jsme se měli poučit.“
Dave Tippett, trenér Stars

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Barnes – Ott – Barch

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *