Aktuality

Modano překonal rekord, Robidas skončil na nosítkách

Nashville – Dallas 3:2 (0:0, 3:1, 0:1)

Mike Modano právě vstřelil 503. gól v kariéře.
Mike Modano právě vstřelil 503. gól v kariéře
(Autor – AP Photo/John Russell)

Mike Modano v zápase vstřelil dvě branky a stal se tak nejlepším americkým střelcem historie. Stars ale i přesto v Nashvillu podlehli rozdílem 3:2. V závěru zápasu byl navíc ošklivým faulem zraněn Stephane Robidas.

Poslední události okolo Mika Modana vcelku zastínily návrat kapitána Hvězd Brendena Morrowa. Ten se do sestavy vrátil po dlouhých 81 dnech, během kterých si léčil zranění šlach pravého zápěstí. Po absenci v minulém zápase se vrátil i Ladislav Nagy (tržná rána v obličeji).

Rychlý úvod

1. Třetina

Zahajovací třetina se hrála ve velmi vysokém tempu. Bylo také k vidění i několik gólových situací.

Brankáři obou týmů však veškeré šance soupeřů úspěšně kryli. Jak Tomáš Vokoun, tak i Marty Turco si připsali několik důležitých zákroků.

Největší příležitost si vytvořil v 16. minutě Ladislav Nagy. Jeho střela se ale odrazila od tyče.

Stars přestříleli Predators 14-10.

Kimmo Timonen skóruje

2. Třetina

Rychlost a tempo hry se přeneslo i do druhé třetiny. V té však narozdíl od první byly k vidění i góly.

První branka padla v čase 9:15. Střelcem byl Jordin Tootoo, kterého si v rohu kluziště špatně pohlídal Philippe Boucher a dovolil mu tak prostřelit Turca – 1:0.

Přesilová hra hostí z 11. minuty však znamenala brzké srovnání. Hrdinou této chvíle nebyl nikdo jiný než rekordman Modano. Ten si po nádherné kombinační hře s Darrylem Sydorem najel do útočného pásma, odkud z levého kruhu prostřelil skulinku mezi Vokounovými betony a srovnal tak stav na 1:1.

Byla to jeho 502. branka, čímž se ve statistikách vyrovnal Joe Mullenovi, nejlepšímu americkému střelci všech dob.

Radost Dallasu ovšem nevydržela dlouho. O necelou minutu později ukazovala výsledková tabule opět skóre ve prospěch domácích. Stars inkasovali v oslabení a lví podíl na tom měl čerstvě uzdravený Peter Forsberg. Ten z levého křídla vyslal učebnicově přesnou křižnou přihrávku na Kimmo Timonena, který střelou z první navýšil na 2:1.

Tento gól znamenal ze strany Predators jedinou využitou početní převahu ze tří (v součtu všech power play za zápas). Dallas si přitom za posledních sedm duelů udržel vynikající procentuální úspěšnost her v oslabení na 90,3%.

Těsně před koncem druhého dějství se Turcova síť rozvlnila potřetí. Střelcem byl opět kapitán domácích Timonen, který stejně jako v prvním případě zavěsil ranou z voleje – 3:1.

Robidas v bezvědomí

3. Třetina

Hráči Stars vstoupili do posledního dějství jak se patří. Dvougólová ztráta je nabudila natolik, že se hrálo prakticky jen před Vokounovou svatyní.

Od poloviny 13. minuty dokonce hráli dvojnásobnou přesilovou hru. V ní se do obrovské šance dostal Jere Lehtinen, ale ani jeho pokus Vokoun za svá záda nepropustil.

Hvězdy byly opravdu aktivní, ovšem všechny příležitosti skórovat jim spolehlivě hasil, dnes opravdu vynikající, Tomáš Vokoun. Na konci utkání byl také po zásluze odměněn a vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

V 17. minutě přišel šok. Mike Modano zrovna rozehrával puk z vlastního pásma, když to se k němu v plné rychlosti přiřítil střelec první branky Jordin Tootoo. Se zjevným úmyslem srazit co možná nejtvrdším způsobem hráče, který pro Stars tolik znamená, nakonec taky učinil. Modano hit neustál a nepěkným způsobem dopadl na led.

Když to uviděl opodál stojící Stephane Robidas, neváhal ani chvíli a jel se za Modana mstít. Tootoo si jej všiml a velmi zbabělým způsobem zareagoval – z plné síly vymrštil svou pěst do obličeje dallaského beka, který posléze upadl do bezvědomí. Hrůzné chvíle, při kterých běhal mráz po zádech, ukončili až lékaři, kteří zraněného mstitele odnesli na nosítkách.

Tootoo dostal za tento hrubý faul 2+2 minuty za hrubost. Vedení NHL, které celou věc později řešilo, mu zakázalo start v následujících pěti utkáních.

„Za své činy beru plnou odpovědnost a trest akceptuji. Znovu ale opakuji, že ten zákrok přišel v sebeobraně. Zraněných hráčů je mi vždy líto. Doufám, že se Robidas brzy uzdraví.“
Jordin Tootoo

Robidas dostal za napadení dvouminutový trest. Utrpěl otřes mozku a podle lékařů bude doba rekonvalestence trvat nejméně jeden týden.

„Jsme rádi, že to se Stephanem dopadlo dobře. Celá situace vypadala velmi děsivě, protože hráč na ledě neležel jen několik vteřin, ale několik minut.“
Doug Armstrong

Stars zbývalo už jen něco přes tři minuty na to, aby zvrátili výsledek 3:1. Do konce utkání však stačili pouze náskok domácích snížit.

Povedlo se to 503. trefou Miku Modanovi, z přesilové hry v 18. minutě. Výstavní ranou pod víko tak pečetil konečnou podobu výsledku na 3:2 a překonal tím i výše zmíněný rekord Joe Mullena.

„V zápase jsme neuspěli, protože jsme neměli dostatek hráčů, kteří by ten poslední gól dokázali vyválčit.“
Dave Tippett

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Morrow – Modano – Nagy

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *