Aktuality

Ladislav Nagy nejnovější posilou Stars

Ladislav Nagy

Stars již delší dobu sháněli ofenzivního hráče se střeleckými schopnostmi. Když už to vypadalo, že Hvězdy budou posilovat kádr až na poslední chvíli (uzávěrka přestupů je 27. 2. 2007), generální manažer Stars Doug Armstrong včera oznámil, že Hvězdy získaly z Phoenixu slovenského útočníka Ladislava Nagyho. Opačným směrem putuje švédský křídelní útočník Mathias Tjärnqvist. Kojoti navíc získali i výběr v prvním kole draftu roku 2007.

„Myslím, že jsme naši soupisku tímto krokem vylepšili. Abyste něco získali, musíte něco obětovat. Výběr v prvním kole letošního draftu má svou cenu, nicméně my máme i dva výběry ve druhém kole, které jsou pro nás plně dostačující. Získat top six útočníka je pro nás velmi důležité.“
GM Stars Doug Armstrong

Tento rodák ze slovenské Šacy byl v hledáčku Stars již asi pět týdnů. Ačkoli se mu v letošní sezóně nevede tak jako v těch předešlých, přesto se usadil na špici kanadského bodování Coyotes. V úvodu sezóny nebyl s jeho výkony spokojen ani trenér Wayne Gretzky. V jednom zápase nechal Nagyho sedět a do konce zápasu ho nenasazoval, na další zápas dokonce nebyl nominován vůbec. Od té doby však jeho hra doznala zlepšení.

„Pokud bude hrát v jedné formaci s Modanem a Lehtinenem, budeme mít v jedné lajně tři hráče, kteří umí bruslit, nahrávat i střílet góly. Je to mladý, rychlý hráč, který umí tvořit hru i zakončovat. Je přesně tím, co Stars momentálně potřebují.“
GM Stars Doug Armstrong

Ladislav Nagy bude hrát v dresu s číslem 17 a nastupovat by měl na levém křídle v útočné formaci Mika Modana s Jere Lehtinenem na pravém křídle. Měl by taky být součástí první přesilovkové formace Hvězd. Bude tomu tak alespoň v jeho prvním zápase za Stars ve středu večer proti Red Wings.

„Vždycky jsem ho měl rád kvůli jeho dovednostem, navíc se nebojí chodit do soubojů. Je lepší střelec než si většina lidí myslí a je velmi dobrý ve vytváření brankových příležitostí. Dnes ráno jsem s ním telefonoval. Je doslova nadšený z výměny k nám. Stars vnímá jako velmi dobrý tým, který má šanci vyhrát Stanley Cup a jehož chce být součástí.“
hlavní trenér Dallas Stars Dave Tippett

Levý křídelní útočník Ladislav Nagy letos odehrál za Phoenix Coyotes celkem 55 zápasů s bilancí 8 gólů a 33 asistencí. V NHL odehrál za St. Louis a Phoenix celkem 372 zápasů v základní části. V nich vstřelil 102 branek a u 169 asistoval. V hodnocení +/- je na 40 kladných bodech, zaznamenal též 334 trestných minut. V playoff nastoupil zatím k 11 zápasům, jednou skóroval, připsal si i jednu asistenci a 21 trestných minut.

„Jedním z problémů letošní sezóny je pro nás střílení gólů, teda kromě včerejška (výhra 7:5 nad Coloradem Avalanche). Všichni jsou příchodem hráče jako je Nagy velmi nadšeni.“
obránce Dallas Stars Philippe Boucher

O svoji budoucnost u Stars bude muset tento sympatický slovenský útočník tvrdě bojovat. Podle jeho výkonů v nadcházejících měsících se totiž generální manažer Stars rozhodne, zda-li mu předloží nabídku nové smlouvy. Ačkoli chtěl Nagy ve Phoenixu zůstat, vedení Coyotes mu nenabídlo novou smlouvu, a to zřejmě kvůli vysokým finančním požadavkům a touze po obměně kádru. Tým Kojotů totiž letos příliš nevyhrával. Ve hře o Nagyho byly i dva další týmy, které byly ochotné obětovat za něj výběr v prvním kole draftu, Dallas však byl připraven výměnu uskutečnit už v pondělí a tak tento souboj vyhrál.

„Chtěl jsem ve Phoenixu zůstat, ale oni mě nechtěli. Začali jsme se bavit o prodloužení smlouvy, ale oni mi v podstatě nic nenabídli.“
posila Dallas Stars Ladislav Nagy

Po této sezóně mu vyprší smlouva na 3 miliony dolarů (Stars mu z této částky vyplatí asi 978 000), stane se tak neomezeným volným agentem a bude si moc vybrat svého budoucího zaměstnavatele podle svého gusta.

Mathias Tjärnqvist loni podepsal dvouletou jednocestnou smlouvu, moc příležitostí ale nedostal. Za Stars letos odehrál jen 18 zápasů, vstřelil jeden gól a u tří asistoval. V této sezóně byl již dvakrát umístěn na waiver list, žádný z týmů o něj však neprojevil zájem. Dá se říci, že Kojotům byl tento útočník vnucen jako součást výměny. Stars se tak pro příští rok uvolnilo 462 500 dolarů z platového stropu. Momentálně je pod smlouvou pro příští rok celkem 13 hráčů za 32,7 milionu dolarů. V této sumě je započítáno i vykoupení Billa Guerina ze smlouvy.

Stars se touto výměnou dostali přibližně jeden milion pod hranici platového stropu. Aniž by někoho ze současného kádru vyměnili, mohou získat dalšího hráče s platem mezi 2-3 miliony dolarů. Pokud by někdo ze současného kádru odešel, mohla by případná další posila pobírat ještě mnohem vyšší plat.

Souvislosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *