Aktuality

Smutný hrdina Patrik Štefan

Edmonton – Dallas 5:6 sn (2:0, 2:2, 1:3, 0:0, 0:1)

Patrik Štefan gratuluje Hagmanovi po gólu na 4:5
Patrik Štefan gratuluje Hagmanovi po gólu na 4:5
(Autor – Getty Images/Tim Smith)

Druhý zápas kanadského turné byl na pořadu hned druhý den po tom ve Vancouveru a odehrál se na půdě velkého rivala, na ledě Edmontonu.

Edmonton vede 2:0

1. Třetina

Domácí Edmonton představil čerstvou posilu z Philadelphie Petra Nedvěda a na Dallas nastoupil poněkud zostra. Hned první střídání totiž skončilo brankou.

Oilers zavezli puk do pásma, Smithovi se podařilo zneškodnit střelu Stolla, dorážku Lupula, ale uvolněný puk poslal Daley přímo na hůl kapitána Ryana Smytha, jehož střela již síť rozvlnila – 1:0.

Ve třetí minutě musel odstoupit se zraněním český obránce Ladislav Šmíd a Edmonton dohrával na pět obránců.

V polovině páté minuty nabralo vedení domácích dvoubrankových rozměrů. Ryan Smyth zavezl po pravém křídle puk do útočného pásma, přenechal jej do tandemu najíždějícímu Shawnu Horcoffovi, jehož střela přes Darryla Sydora proklouzla Smithovi mezi betony – 2:0.

Gólová druhá třetina

2. Třetina

Dallas snížil na rozdíl jediné branky ve čtvrté minutě druhé třetiny. Patrik Štefan se za vlastní brankou zmocnil kotouče, vyvezl ho až do středního pásma, kde si narazil s Jussi Jokinenem a přesnou střelou z levého křídla překonal Dwayne Rolosona – 2:1.

Dvoubrankové vedení vrátil domácím o chvíli později již zmiňovaný debutant Petr Nedvěd. V přesilové hře neudržel Mike Smith Sýkorovu střelu a poskakující kotouč si našel jako první právě Nedvěd – 3:1.

Ve 13. minutě se podařilo Joffrey Lupulovi vstřelit další gól Edmontonu, když se k němu dostal puk po nepřesné Smythově střele a s Dallasem to vypadalo zle nedobře.

Jenže v 16. minutě zcela rozebrala trojice Conner, Ribeiro, Tjärnqvist domácí defenzívu, Mathias Tjärnqvist vstřelil svůj první gól v sezóně a Dallasu svitla jiskřička naděje.

Patrik Štefan míjí prázdnou bránu

3. Třetina

Do třetí třetiny nastoupil Dallas jako vyměněný. Na střídačce zůstala trojice Jokinen, Miettinen, Klemm a trenér Tippett proházel složení jednotlivých formací. Také v brance se objevil Marty Turco namísto Smitha, ale jejich výměna nebyla způsobena špatným Smithovým výkonem. Mike totiž inkasoval ve druhé třetině tvrdou ránu pukem do masky. Otřesený Smith sice třetinu dochytal, ale po přestávce jej nahradil Turco.

Ve čtvrté minutě využil Dallas dvojnásobnou přesilovku. Sergej Zubov našel na levém kruhu Jere Lehtinena, jehož střelu bez přípravy zastavila až síť. Zubov přihrával z pravého kruhu a Roloson se neměl šanci včas přesunout – 4:3.

Po Lehtinenově gólu se Matt Green vrátil na led a pokračovala klasická početní výhoda, kterou využil Philippe Boucher, když jeho lehká střela od pravého mantinelu zazvonila o tyč a skončila v síti – vyrovnáno 4:4. Před brankou se pokoušel tečovat střelu jak Tjärnqvist tak Conner, ale ani jednomu se to nepodařilo.

Ve 13. minutě vyjel zpoza vlastní brány Stephane Robidas a dlouhou přihrávkou našel na modré čáře najíždějícího Niklase Hagmana. Hagman vystřihnul elegantní otočku, naznačil kličku, čímž zmátl gólmana Rolosona a v pádu nadvakrát poslal puk do prázdné klece z takřka nulového úhlu – 4:5.

Půldruhé minuty před koncem vyhrál Edmonton vhazování v útočném pásmu a po Hejdově střele měl Turco i obrana plné ruce práce, ale skóre zůstalo nezměněno.

V samotném závěru normální hrací doby se odehrála nevídaná situace. Domácí odvolali brankáře a snažili se o vyrovnání. Patrik Štefan napadal rozehrávku a díky odskoku puku na nerovném ledě se mu jej podařilo získat. jenže právě kvůli špatnému ledu jej hned nevystřelil a snažil se jej do brány dovézt. V tom okamžiku kdy chtěl kotouč zasunout backhandem do prázdné branky, mu kotouč hůl přeskočil a Štefan o něj přišel.

Domácí předvedli rychlou akci, na jejímž konci byl Aleš Hemský a jeho skvělá klička do backhandu, která přinesla vyrovnání přesně dvě vteřiny před koncem utkání.

Prodloužení

V prodloužení gól nepadl a o vítězi dramatického zápasu musely rozhodnout samostatné nájezdy.

Penalty

K první penaltě se postavil Sergej Zubov a jeho backhandová klička mezi betony skončila v síti. Za Edmonton nastoupil k prvnímu nájezdu Aleš Hemský, ale Turco jeho pokus zneškodnil. Dalším exekutorem byl Jussi Jokinen, jenž opět předvedl krásnou kličku do backhandu a zvýšil vedení Stars na 2:0. Petr Sýkora musel dát, pokud chtěl udržet domácí ve hře, ale jeho pokus mířil mimo bránu a Dallas tak v Edmontonu zvítězil po samostatných nájezdech 5:6.

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Hagman – Barnes – Conner

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *