Aktuality

Jokinen opět stoprocentní

Boston – Dallas 1:2 sn (0:0, 1:0, 0:1, 0:0, 0:1)

Jussi Jokinen fintou jednoruč rozhoduje utkání
Jussi Jokinen fintou jednoruč rozhoduje utkání
(Autor – AP Photo/Winslow Townson)

Kdyby se ve včerejším utkání v Bostonu body udělovaly za předvedenou hokejovou krásu, odešly by oba týmy s prázdnou a možná by musely ještě nějaký ten bod vrátit. Dallas totiž vítězství v Bostonu doslova utrpěl.

Úvod bez gólu

1. třetina

Boston nasadil do branky od úvodní minuty Tima Thomase a byl to pro něj první zápas v sezóně, ve kterém se postavil do branky od začátku.

Ve 3. mintě byl vyloučen po faulu na Guerina Brad Boyes. Dallas sice držel při přesilovce puk v pásmu a na svých holích, ale k vážnějšímu ohrožení branky se nedostal. Přesto si v oslabení pomohl nick Boynton faulem a Stars hráli 45 vteřin ve dvojnásobné početní převaze.

V ní už Dallas soupeře přitlačil k brance o poznání silněji, ale Lehtinen dvakrát minul přihrávku přes celé brankoviště a střelu Zubova vychytal Thomas.

V 8. minutě měli další příležitost hosté, když po rychlém přechodu do protiútoku střílel Trevor Daley a dorážel Niko Kapanen, Thomas byl ale opět úspěšný.

Dallas se sice snažil dostat ke své nátlakové hře, ale Boston dobře bruslil, napadal a byl důraznější v osobních sobojích. V jednom takovém si Milan Jurčina v 10. minutě pěkně podal Brendena Morrowa.

Ještě v téže minutě střílel při akci tři na dva Jussi Jokinen právě tak, aby Modano mohl před Thomasem puk tečovat. Příliš se mu to však nevyvedlo a kotouč skončil v náruči bezchybného Thomase.

Střelecké příležitosti Bostonu nebyly tak vyložené jako příležitosti hostí. Přesto stojí za zaznamenání střela Brada Boyese z poslední minuty, kdy z pravého křídla jen těsně minul odkrytý horní růžek Turcovy branky.

Jurčina je při chuti

2. Třetina

Hned ve 4. minutě druhé třetiny se ve středním pásmu rozjel Wayne Primeau, prosmýkl se mezi obránci Stars s přímém souboji s Turcem minul branku. Výsledkem celé akce byla pouze přesilová hra, to když se Primeaua ve středním pásmu nedovoleně snažil zastavit Stephane Robidas.

V přesilovce střílel z mezikruží Boyes, Turco jeho střelu vyrazil. Z protiútoku zahrozil Dallas, v situaci dva na jednoho však Modano Lehtinenovi přihrával a Jurčina přihrávku zneškodnil.

Stars se sice v oslabení ubránili, inkasovali však o několik vteřin později. Bergeronovu zblokovanou střelu rozehrál Turco v kleče přímo na modrou čáru, kde puk vrátil zpět do ohně Milan Jurčina. Vystřelil jej tak šikovně, že s pomocí teče Janne Niinimy skončil puk v Turcově šibenici – 1:0.

Ve 14. minutě druhé třetiny předvedl Turco svoji skvělou hru holí ve vší parádě. Dlouhou prihrávkou našel na útočné modré najíždějícího Modana. Jeho střelu však vyrazil Thomas ramenem do ochranné sítě.

Další akci dvou na jednoho zlikvidoval David Tanabe, když Kapanen při pokusu o příhru Hagmanovi trefil jeho hůl.

V 18. minutě uháněl po Barnesově vysunutí sám na Thomasovi branku Morrow, neměl však dostatečnou rychlost, Andrew Alberts ho dostihl a pomohl si nedovoleně. Morrow se přesto snažil akci zakončit, ale puk měl již na dlouhou hůl a nestačil jej zvednout, Thomas jej v pohodě ukryl.

Zubov vyrovnává

3. Třetina

Jestliže Dallas prohrává po dvou třetinách, ještě stále se nevzdává. Již v šesti případech dokázal po dvou třetinách se nepříznivě vyvýjející utkání otočit, je v téhle disciplíně nejlepší v lize a obrat v utkání předvedl i tentokrát.

V 8. minutě předvedl Dallas první hokejovou akci třetí třetiny a hned z toho byla branka. Jokinen našel ve středním pásmu rozjetého Zubova. V následném přečíslení tři na jednoho přihrál Zubov z pravého křídla Modanovi na levé a ten mu přihrávku vrátil. Thomas se již nestačil přesunout a Zubovovi stačilo pouze zvednout puk – 1:1.

ve 14. minutě chybovali hráči Stars na útočné modré a do brejku se dostal Brad Isbister. Zubov jej sice zastavil, ale evidentně při tom fauloval. Rozhodčí však nejenže nenařídili trestné střílení, ale ani Zubova nevyloučili.

Samsonov chybu nepotrestal

Prodloužení

Prodloužení mohl rozhodnou Lehtinen, ale jeho dorážka jen těsně minula horní roh branky. Největší šanci měli ale v prodloužení domácí hráči. Guerin totiž ztratil puk na útočné modré zrovna ve chvíli, když se oba beci Stars vysouvali dopředu. Samostatný únik ovšem Sergej Samosonov neproměnil a podobně si domácí vedli i v následné přesilovce.

Penaltový mág Jokinen rozhodl

Penalty

Penaltový rozstřel načal Sergej Zubov. Rozhýbal domácího gólmana a trefil tyč i břevno, kotouč ale skončil mimo branku. Bergeronovi na straně druhé utekl v rozhodující chvíli puk z hokejky.

Ve druhém kole jel první Jokinen. Rozhýbal si gólmana, aby následně zakončil backhandem, když hůl držel pouze v jedné ruce. Marco Sturm netrefil branku.

Modano v kole třetím předvedl svou typickou kličku do forhandu, kterou mu ale Thomas nezbaštil. Sergej Samsonov tedy musel dát. Podruhé v krátké době jel sám na Turca a tentokrát zvolil střelu mezi betony. Turco je však srazil včas a Dallas získal bod navíc.

Poznámky

  • Mike Modano – 24:10 min, +1, (0+1)
  • Martin Škoula – 17:34 min, -1, (0+0)

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Morrow – Arnott  – Barnes
Robidas – Ott – Hagman

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *