Aktuality

Ed Belfour si musí na rekord počkat

Toronto – Dallas 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Steve Ott v bitce s Darcy Turckerem
Steve Ott v bitce s Darcy Turckerem
(Autor – AP Photo/Aaron Harris, CP)

Přímý souboj mezi žákem a učitelem byl k vidění v sobotu v Torontu. Marty Turco totiž několik let dělal Belfourovi v Dallasu dvojku. Dnes již Turco patří k těm nejlepším gólmanům v NHL a svým výkonem v Torontu to jenom potvrdil.

Přesilovka na tři beky

1. třetina

Dallasu se podařilo otevřít skóre zápasu v 7. minutě. Tou dobou se zrovna hrálo ve čtyřech na obou stranách. Z trestné lavice ale naskočil na led Jon Klemm a začala se zkrácená přesilovka Dallasu. Klemma ihned ukázkovým pasem našel Stephane Robidas a Jon Klemm uháněl na Belfoura zcela osamocen. Jeho první střelu sice Ed vyrazil, na dorážku však byl již krátký.

Jelikož se Dallasu podařilo využít přesilovou hru v 18. zápase bez přerušení, vytvořil tak nový klubový rekord. Zápis do historie byl ještě kurióznější, neboť druhou asistenci si připsal Martin Škoula a tak se na přesilovkové brance podíleli hned tři obránci. Popravdě neznám jiný tým v NHL, který by hrál přesilovky na tři obránce.

„Dost jsme se tomu v kabině zasmáli. Je to zajímavý způsob jak vytvořit nový rekord.“
Dave Tippett

v 9. minutě lovil Ed Belfour puk ze své sítě podruhé. Dlouhá Lehtinenova přihrávka až na útočnou modrou sice Modanovi přeskočila hůl, ale díky náskoku jej dojel, hbitou stahovačkou přelstil Tomáše Kaberleho, předal puk Lehtinenovi, jenž z první poslal puk do branky – 0:2.

Toronto mělo možnost minimálně snížit nepříznivý vývoj utkání v přesilové hře při Škoulově vyloučení, Marty Turco však předvedl několik výborných zákroků.

V posledních čtyřech zápasech tak Dallas vstřelil v první třetině deset branek, přičemž v každém zápase byl v úvodní části úspěšný minimálně dvakrát.

Belfour drží Toronto ve hře

2. Třetina

Jestliže můžeme říct o Turcovi, že dal v první třetině Dallasu šanci na vítězství, pak to samé můžeme prohlásit i o Edu Belfourovi. Dallas na něj vyslal ve druhé třetině celkem 14 střel, ani jednu však Belfour puk za svá záda nepustil.

Toronto mohlo skóre zkorigovat. Od poloviny 14. minuty až do konce třetiny hrál Dallas téměř nepřetržitě v oslabení, Maple Leafs se ovšem v ofenzivě trápí. Když už se konečně dostali k zakončení (ve druhé třetině vystřelili jen 4 krát), stál v brance soustředěný Marty Turco.

Sundin snižuje

3. Třetina

Ani v závěrečné části se obraz hry nezměnil. Dallas dobře bránil a využíval každé možnosti k zaútočení. Domácí se snažili vrátit do zápasu, ale jejich snaha byla upracovaná a těžkopádná.

Snížit se jim přecejen podařilo ve 12. minutě. Po rychlé akci Stars skončil puk u Belfoura, jenž ho vyrazil před Lindrose, který poslal puk Sundinovi přímo do jízdy. Mats Sundin vnikl po pravém křídle do třetiny jako šíp a tvrdou ranou propálil do té doby stoprocentního Turca.

Očekávaný nápor se ale nekonal. Dallas hrál velice chytře, Toronto do vážnějších šancí již nepustil a nic na tom nezměnila ani závěrečná hra bez brankáře.

Toronto prohrálo čtvrtý zápas v řadě a Ed Belfour si bude muset na 448. vítězství, kterým by překonal legendárního Terryho Shawchuka, ještě chvíli počkat.

Poznámky

  • Mike Modano – 21:29 min, +1, (0+1)
  • Jaroslav Svoboda – 3:50 min, +0, (0+0)
  • Martin Škoula – 18:24 min, +1, (0+1)

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Morrow – Arnott – Ott

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *