Topic: Deportivo La Coruňa

Hodně jsem se rozepsal, tak jsem se rozhodl, že mé postřehy o Deportivu rozdělím do 3 příspěvků. Už jsou všechny napsané, ale je to dlouhé. Každý den jsem dám jeden. Posílám první. smile

Tak Deportivo La Coruňa dokázalo nemožné a zachránilo se! V poslední možné chvíli, pár sekund před pověstnou hodinou dvanáctou! big_smile Jsem za to rád, je to můj dlouhodobě hodně oblíbený klub spolu s Manchesterem United. Tak jsem rád, že tu nemusím psát takové ty sarkastické tragikomické poznámky typu: „V Deportivu si tu koncepční práci představují opravdu jinak než všichni ostatní“  nebo „Jsou to masochosti“ (I když s dávkou nadsázky můžeme říct, že to masochisti opravdu jsou). :-D

Trocha z (ne)dávné historie:
Liga:
1999/20000 – 1.
2000/2001 – 2.
2001/2002 – 2.
2002/2003 – 3.
2003/2004 – 3.

Španělský pohár:
2001/2002 – vítěz
2002/2003, 2005/2006, 2006/2007 – semifinalista

A to v tomto klubu hrálo mmoho známých a kvalitních hráčů – namátkou například Rivaldo, Molina, Naybet, Tristán, Djalminha, Fran, Makaay, Mauro Silva, Valerón, Pandiani, Riki.

Pojďme se podívat , jak si mužstvo vedlo v posledních sezónách:
2010/2011 – 18. a sestop
2011/2012 – 1. a postup
2012/2013 – 19. a sestup
2013/2014 – 2. a postup
2014/2015 – 16. (ale sestup byl opět nebezpečně blizoučko)

Paráda, co? Jednou dole, jednou nahoře... Aneb nahoře už vzpomínaná koncepce po Deportivsku. Obecně se má za to, že je těžší postoupit do ligy než se v ní udržet. Ovšem to neplatí pro borce z La Coruni. A né pro všechny španělské kluby je jednoduché se okamžitě vrátit do nejvyšší soutěže – viz třeba Mallorca, která v létě začne svou 3. sezónu ve španělské II. lize. Hrají tam i další známé kluby – Santander, Deportivo Alavés, Zaragoza, Valladolid.

Ještě než se dostanu k právě skončené sezóně, chtěl bych se zastavit u posledních dvou sestupů Deportiva. A moc nechybělo, aby se i letos konal okamžitý sešup dolů po jedné jediné sezóně strávené v nejvyšší soutěži. Až nápadně si byly ty sezóny podobné. Vždy se rozhodlo až v posledním kole a Deportivo mělo těžkého soupeře na závěr. 
2010/2011: prohra s Valencií, která skončila třetí v lize, ztráta La Coruni na udržení: 1 bod
2012/2013: prohra se San Sebastianem, který měl velkou motivaci skončit čtvrtý a zahrát si tak kvalifkaci o Ligu mistrů, což se mu po výhře nad Deporem také povedlo. Ztráta La Coruni na udržení: 3 body.
Tady je potřeba říci, že Deportivo v obou případech mělo šanci se udržet, ale za a) v posledním zápase nebodovalo a za b) výsledky klubů namočených v sestupovém pásmu hrály proti ní; týmy, které "musely" uspět, uspěly a La Coruňa se pakovala.

Pokračování ve středu. smile

Re: Deportivo La Coruňa

Mno, MU a Depor, to nejde dohromady. Depor jsou modří, MU červení. sad Navíc až druhý klub za MU...ts ts ts ts. smile

Jsem rád, že to zvládli, snad to bude příští rok lepší.

Jinak vyrovnanost, to je oč tu běží. I když výkyvům se vyhne málokterý klub.

Nahoru šli Atleti, což je taky fajn klub.

Re: Deportivo La Coruňa

No, tak to vidíš, u mě to jde dohromady parádně. smile Zelená taky není špatná, tak koho? big_smile Jinak to, že jsou druzí za MU, by tam vlastně ani nemuselo být. Spíš z toho pohledu, že kdybych si musel vybrat jen jeden klub, zvolil bych MU, ale to není a ani nebude třeba. Dal jsem to pryč. wink Mám je rád oba dva stejně. smile wink

A máš na mysli Athletic Bilbao nebo Atlético Madrid?

4 (edited by steiner 27.5.2015 07:54:07)

Re: Deportivo La Coruňa

Atletico.

Já to bral obecně, neb většina lidí si tyto zásadní rozdíly v barvách klubů v dnešní době ani neuvědomuje.

Re: Deportivo La Coruňa

Druhá část o Deportivu je zde: smile

A situace v právě skončené sezóně?
Deportivo se po většinu sezóny pohybovalo dole, ale třeba mezi 20. a 22. kolem 2x vyhrálo a 1x remizovalo a trochu odskočilo ostatním v sestupovém pásmu. Jak se později ukázalo, bylo to více než důležité, protože mezi 23. a 36. kolem tým ani jednu nevyhrál (!!!), připsal si jen 7 remíz a 7 proher. Zabral až v úplně možné chvíli – v předposledním kole porazil doma Levante 2:0.

Situace před posledním kolem:
Cordoba a Almería byly jistými sestupujícími. Zbývalo vyřešit tajenku „třetího do party“.
Granada 34 bodů (hostila Atlético Madrid), Deportivo 34 bodů (jelo na Barcelonu), Eibar 32 bodů (hostilo jasně poslední Cordobu). S Granadou má Depor horší vzájemné zápasy a čekaly se jasné 3 body pro Eibar. Co z toho plynulo: Depor musí na Barce bodovat.

A jak to celé dopadlo:
Granada – Atlético Madrid 0:0 (nemám moc rád takové ty konspirační teorie, ale četl jsem, že to byl dost nezáživný fotbal a oběma klubům se bodík náramně hodil a zároveň i stačil – Granadě k udržení a Atléticu Mdrid ke 3. místu)
Eibar – Cordoba 3:0 (to se všeobecně čekalo – tým, který bojoval o bytí a nebytí a navíc doma x poslední tým tabulky, jasně sestupující, motivací asi nepřekypoval takže výsledek bez překvapení). Jestli Deportivo neuhraje alespoň bod, jde opět po roce do II. ligy. Že by opět třetí sestupové Déjà vu za sebou se stejnými okolnostmi? Závěrečné kolo, těžký soupeř, nutnost bodovat, další výsledky hrály proti Deportivu. To mě fakt fascinuje... Sice měla Barca titul už jistý, ale hrála před vlastními fanoušky, poslední zápas v lize, poslední zápas Xaviho za Barcu, chtěli uspět i vzhledem k očekávanému finále Poháru i Ligy mistrů. Sice třeba chytal 3. brankář a obrana i záloha nehrála v nejsilnějším složení, ale celý zápas odehráli Messi (dal obě branky), Neymar a místo Suáreze hrál Pedro, ale to je taky kvalita.

Ještě v 66. minutě Deportivo prohrávaol 0:2, ale nakonec vyrovnal na 2:2 (5. a 59. Messi - 67. Lucas Perez, 76. Salomao) a remízu udržel až do konce! Sestup odvrácen, z té trojice padá Eibar. Já jsem optimista, ale realistický, nelítám v oblacích, takže se klidně přiznám, že jsem Deportivu v tomto zápase moc nevěřil. Ale to bylo celkem logické – soupeř Barcelona, nutnost bodovat, venkovní bilance Deporu, bilance z posledních zápasů Deporu, špatné zkušenosti z posledních kol...  O to větší radost jsem pak měl. Takže se jim na tomto místě omlouvám. :-)

Je třeba si zas a opět uvědomit, jak opravdu tenoučká je někdy hranice mezi úspěchem a neúspěchem, mezi setrváním a sestupem, mezi nebem a peklem...  Dlouhodobá soutěž, 38 kol a o udržení nakonec rozhodne jeden jediný bodíček...

Ještě chci poznamenat, že kdyby Deportivo prohrálo a tím pádem by sestoupilo, že by to nebylo prostě jen proto, že jeli v posledním kole na Barcelonu. Tak to prostě „jen“ vyšlo losem a kdyby prohráli, ty body mohli (a měli) získat jinde. Napadají mne 2 příklady: 34. kolo – ostudná prohra s Elche u nich 0:4 a 35. kolo – jen domácí remíza se zraněními sužovaným Villareallem 1:1. Plus ta dlouhá série 14 mačů bez výhry.

Ale i na tu bídu tu musím napsat, že se tam zrodilo pár nečekaných a ubojovaných remíz v té dlouhé sérce:
30. kolo: doma Cordoba (kterou měli jasně porazit): v 55. minutě dostali gól, v 69. minutě červenou kartu, ale v 87. minutě se podařilo vyrovnat. Nakonec byli rádi za bodík.
31. kolo: venku San Sebastianem: dvakrát prohrávali, ale dvakrát vyrovnali, podruhé to bylo v 78. minutě, konečný stav 2:2.
36. kolo: venku Bilbao (které hrálo toho času velmi dobře): remíza 1:1, Depor vyrovnával v 93. minutě. Jak o tom teď přemýšlím, tenhle bod byl strašlivě důležitý.

Třetí a závěrečná část trilogie bude přidána zítra. wink

Re: Deportivo La Coruňa

Závěrečný třetí příspěvek o La Coruni je tu: smile

Mohlo by se sice říct klasické "Konec dobrý, všechno dobré", ale to by bylo moc zjednodušené a zapomínalo by to na některé důležité skutečnosti.

Deportivo celkově v lize:
16. místo 7 – 14 – 17 35:60 35 bodů
Doma:
16. místo 5 – 6 – 8 22:30 21 bodů 
Venku:
16. místo 2 – 8 – 9 13:30 14 bodů

Čili mužstvo nedávalo moc branek, průměr vlastně není ani jeden gól na zápas. Nejlepším střelcem byl záložník  Lucas Perez –  6 branek/21 zápasů.
Útočníci, to byla bída: Postiga – 1 branka, 1 červená karta/14 zápasů. Ten mě dost zklamal. Hrál, góly nedával a pak se dvakrát zranil. Čekal jsem mnohem, mnohem, mnohem víc. Gólů, né červených karet. big_smile
Riera (přišel až v průběhu sezóny) 4 branky/21 zápasů
Toche 4 branky/25 zápasů
Celkem se  gólově trefilo 14 hráčů

Nesmím zapomenout, že finanční situace v mužstu není úplně růžová. Další kapitoou jsou trenéři. Fernando Vázquez, který Deportivo dovedl zpátky do nejvyšší soutěže, byl ještě ještě před začátkem ligy odvolán, protože kritizoval přestupovou politiku klubu. Slova z vedení: "Nemyslím si, že někdo, kdo něco takového prohlásí, je na sto procent motivovaný. Jsem přesvědčen, že to rozhodnutí je tím nejlepším pro budoucnost Deportiva.“

Přišel Víctor Fernández, ale nevydržel tam dlouho. Nahradil ho Víctor Sánchez, který Deportivo dokázal udržet.

Chybí gólový útočník. Chce to posílit obranu, zálohu i útok (ale to je přání snad většiny klubů). Aspoň ten brankář je kvalitní. Není tedy nakonec překvapení, že se Deportivo udrželo vzhledem k těm problémům? Málo branek střílelo, absence gólového útočníka, ta hrozná série bez výhry. Psal jsem to na Tampu vzhledem ke kisinovým výrokům a teď bych se tak klidně mohl zeptat i sám sebe  sebe u Deportiva. A rovnou si i odpovím. Nakonec si myslím, že Deportivo se udrželo zaslouženě, ty 3 kluby, které sestoupily, byly ještě horší než Depor. La Coruňa měla řekněme štěstí, že před tou dlouhou neúspěšnou sérií měla trochu nahráno na ostatní kluby v sestupovém pásmu. A že ony ty kluby zralí na sestup také nijak nezářily.

Deportivo zabralo v poslední možné chvíli v těch 3 závěrečných kolech. Neskutečně cenný bod dovezený z Bilbaa, pak domácí výhra nad Levante 2:0 (konečně výhra po 14 zápasech) a zlatý bod z Barcelony. Nakonec fakt ukázali charakter, jak se říká, udrželi se, ale celkově dobrá sezóna to nebyla. Ale tentokrát se to i díky zázraku v posledním kole obešlo bez sestupu. Já doufám, že se klub i hráči konečně poučí a byla by paráda prožít nádcházející ročník někde v klidných vodách středu tabulky. A pokud možno bez nervů až do poslední minuty. Předem děkuji. smile