AktualityHlavní zprávyPreview

Podaří se Dallasu vrátit St. Louis vyřazení z posledního play off?

Druhé kolo je tady. Hráči Nashvillu už vyhlíží dovolenou a naopak hokejisté Dallasu svého dalšího soka. Jsou nimi ST. LOUIS BLUES. Tým, který se v roce 2019 rozjel do nevídané formy a především i potom je to tým, jenž zastavil Stars v play off v roce 2016. Pojďme se nyní podívat na všechny důležité faktory této nadcházející série.

JAK PROŠLI DO DRUHÉHO KOLA?

DALLAS
Jak už všichni moc dobře víme, tak Dallas se v úvodním kole play off střetl s vítězem Centrální divize NASHVILLEM PREDATORS. Stars se tento kousek podařil po šesti zápasech, když museli otáčet vývoj série, protože prohrávali 1:2, ale následně Dallas vyhrál tři zápase v řadě. Nejdůležitějšími faktory série byl výkon brankáře Bishopa, ubráněná oslabení (15 z 15), výkon nejúdernější trojice Seguin, Benn, Radulov a především potom ubránění nejofenzivnějších hráčů Nashvillu.

ST. LOIUS
Blues se v prvním kole postavili kanadskému WINNIPEGU JETS. I St. Louis se radovalo ze svého postupu po šesti zápasech. Bluesmani navíc vyhráli všechny utkání na ledě svého soupeře. St. Louis se navíc v posledních dvou utkáních podařilo ubránit nejlepší esa Winnipegu. Blues si také v sérii hodně pomohli třetími třetinami, ve kterých byli mnohem lepší než Winnipeg, což jen dokazuje pátý zápas, které St. Loius otočilo právě ve třetí části.

BRANKÁŘI

I ve druhém kole bude v sérii rozhodovat výkon brankářů, když nás opět čeká velmi zajímavý souboj dvou brankářů, kteří v základní části předváděli parádní výkony.

Ben Bishop v základní části ovládl procentuální úspěšnost (93,4 %) a průměr obdržených branek (1,98) mezi všemi brankáři, za což je právem vybrán mezi finalisty o Vezinovu trofej. V play off poté své výkony ještě vystupňoval. V procentuální úspěšnosti (94,5%) mu patří druhá příčka. Nashvillu povolil méně, jak dvě branky, ve čtyř z šesti utkáních. V posledním utkání dokonce zastavil 46 z 47 střel Predátorů.

Brankář St. Louis Jordan Binnington, 25letý nováček, měl nejlepší brankový průměr (1,89) a byl čtvrtý v procentuální úspěšnosti (92,7 %) a byl velmi klíčovou postavou ve znovuzrození St. Louis, když se v lednu dostal do brány Blues. Jeho čísla v play off už tak ohromující nejsou (90,8 a 2,63), ale pokud pomineme prohru St. Louis ve třetím zápase (3:6), tak se mu též podařilo pustit méně, jak dvě branky ve čtyřech z pěti zápasů.

OBRANA

Po All-Stars přestávce byli St. Louis a Dallas týmy, jenž průměrně obdržely nejméně branek v celé NHL (2,18). Celkově však na tom byli lépe Stars, jenž nakonec v inkasovaných brankách skončili druzí, když průměrně obdrželi 2,44 branek na zápas. St. Louis však nebylo o moc dál, když jim patřila pátá příčka s průměrem 2,68.

Stars v prvním kole obdrželi pouze dvanáct branek z šesti utkání. Velkou mírou se nad tím podepsal fakt, že se Dallasu podařilo eliminovat Filipa Forsberga, Ryana Johansena a Viktora Arvidssona, kterým se v celé sérii dohromady podařilo nasbírat pouhé čtyři body (2 góly, 2 asistence).

Velmi dobrou práci poté odvedla třetí formace ve složení Radek Faksa, Andrew Cogliano a Blake Comeau, kteří předvedli velké kvantum práce a byli po celou sérii fantastičtí. Parádní výkony však odváděli i tři nejvytěžovanější obránci John Klingberg, Esa Lindell a mladý Miro Heiskanen.

Mimo zápas číslo tři se i Blues vcelku dařilo držet ofenzívu Winnipegu na uzdě, když svému soupeři povolili průměrně 2,67 branky na zápas. Top formace Jets Connor, Wheeler, Scheifele byla velmi produktivní v prvních čtyřech zápasech, ale v posledních dvou se Blues tuhle formaci podařilo eliminovat.

V posledních dvou zápasech se navíc do toho pořádně opřela třetí formace Blues ve složení Schwartz, Schenn, Sundqvist, kterým kryli záda Parayko s Bouwmeesterem. Dále si Stars budou muset dávat velký pozor na kapitána Alexe Pietrangela, jenž z ledu skoro ani neslézá a tráví na něm velkou porci zápasu. Defenzivní činnost potom pomáhá zlepšit i útočník Ryan O´Reilly, jenž je dokonce mezi finalisty o Selkeho trofej.

ÚTOK

Dallasu se v prvním kole podařilo nastřílet osmnáct branek v šesti zápasech. O 7 z 18 se postarali tří klíčový útočníci (Seguin, Benn, Radulov), jenž se v základní části postarali o bezmála 43% branek, takže v play off jejich poměr klesl na 39%, když se o ofenzivní část hry postarali i jiná hráči. Například Mats Zuccarello, nová akvizice před úzavěrkou přestupů, vstřelil tři branky a díky jeho návratu po zranění se dá říct, že má Dallas nyní konečně dvě pořádně formace.

Proti Nashvillu Zuccarello nastupoval ve formaci s Jasonem Dickinsonem a Roopem Hintzem, jenž oba v sérii registrovali dvě branky. Stars se navíc dočkali branek i od třetí lajny, když se se jednou trefili Andrew Cogliano a Blake Comeau.

V řadách Blues si Stars budou muset dávat velký pozor na obávaného ruského střelce Vladimira Tarasenka, který se v základní části pomalu rozjížděl, ale nakonec nastřílel 33 branek a v play off má zatím dva zářezy. Velmi mu však pomáhají i Ryan O´Reilly a David Perron, kteří se proti Winnipegu též dokázali dvakrát prosadit.

Nečekaným hrdinou celé série však nakonec byl Jaden Schwartz. Hráč, který se v základní části trefil jedenáctkrát v 69 zápasech, se proti Jets trefil hned čtyřikrát, když v posledním utkání dokonce vstřelil hattrick.

SPECIÁLNÍ FORMACE

Stars se o své přesilovkové či formace pro oslabení mohli v základní části opřít, a to samé si přenesli i do play off. Nashville totiž jen potvrdil své trápení ze základní části, když nevyužil ani jednu z patnácti přesilovek. Naopak přesilovka Dallasu byla v sérii, jak na houpačce, když Stars využili 4 z 22 nabídek, ale velkou mírou se úspěšné přesilovky podepsali pod vítězstvím ve čtvrtém utkání.

I Blues byli v základní části v těchto ohledech úspěšní, především poté v jejich jízdě po All-Stars přestávce, kdy byli v těchto aspektech hry na třetí příčce v obou případech. V play off poté Blues využili 5 z 19 přesilových her. Naopak ubránili 11 ze 14 přesilovek Winnipegu a především nedovolili Jets využít přesilovku v posledních třech zápasech série.

SHRNUTÍ NADCHÁZEJÍCÍ SÉRIE

Dallas se St. Loius v základní části střetl ve čtyřech případech, když hned třikrát zvítězili Stars. Nutno však dodat, že play off je zcela jiná soutěž. O tom jen vypovídá fakt, že s Nashvillem Dallas v základní části prohrál 3 z 5, ale v play off postoupil Dallas. St. Louis poté mělo s Winnipegem též zápornou bilanci, když prohráli 3 ze 4 utkání, ale v play off postoupili Blues.

Velmi zajímavé tedy bude sledovat souboj brankářů mezi Bishopem a Binningtonem. Zda Jamie Benn opět potvrdí, že jsou Blues jedním z jeho oblíbených soupeřů, avšak to samé může říct i Tarasenko o Dallasu. Velkou roli poté budou hrát i přesilové hry, jenž mezi těmito týmy budou rozhodovat těsné zápasy.

Stars a Blues se v play off střetli už ve čtrnácti případech, když poslední souboj tyto dva týmy svedly v roce 2016, kdy byl mírným favoritem Dallas, který však svému sokovi podlehl v sedmizápasové bitvě 3:4. Dá se tak očekávat, že se i tato série natáhne na sedm zápasů, protože v mnoha ohledech je hra obou týmů velmi podobná.

PROGRAM SEMIFINÁLE ZÁPADNÍ KONFERENCE

26.4. St. Loius Blues – Dallas Stars 3:30

27.4. St. Loius Blues – Dallas Stars 21:00

30.4. Dallas Stars – St. Louis Blues 2:00

2.5. Dallas Stars – St. Louis Blues 3:30

4.5. St. Loius Blues – Dallas Stars –:–

6.5. Dallas Stars – St. Louis Blues –:–

8.5. St. Loius Blues – Dallas Stars –:–