AktualityWeblog

Výlet do Dallasu 2019 – St. Patrick´s Parade – díl 3

Druhý den našeho pobytu za velkou louží jsme vyrazili směrem do centra Dallasu, kouknout se na průvod městem, pořádaný v rámci oslav dne St. Patricka.

St. Patrick´s Parade & festival

Tento rok byly oslavy v Dallasu pořádány již po čtyřicáté. Začínají slavnostním průvodem po Greenville avenue a po jeho skončení pokračují velkou párty. Okolo trasy průvodu přihlíží asi tak 120 tisíc lidí, samotný průvod pak čítá na 1200 účastníků. Ti přihlížejícím hrají, předtancovávají, nebo je jen tak zdraví z projíždějících vozů. Přihlížející si sebou přinesou jídlo, pití, nebo si je koupí u četných stánků v okolí trasy. Okolo cesty si vytvářejí improvizovaná posezení, které si často ozvučí podle své chuti hrají zábavné hry.

V Dallasu se běžně konzumovat alkohol na veřejnosti nesmí, ale tento den je výjimkou. Američané bez ostychu doslova chlastají za bílého dne, tancují, baví se, zdraví účastníky průvodu. Ti je odměňují připraveným programem a do davu přihlížejících diváků rozhazují reklamní předměty. Povětšinou jsou to barevné korálkové řetízky na krk.

V průvodu můžete vidět zástupce politiků, vedení města, hasičů, policistů, různých kapel, zájmových združení, sponzorů. Děti, mládež, dospělé i seniory. Celé je to zajímavé a zábavné, zejména pokud jste také posilněni alkoholem.

Ten Fifty Barbecue

Po průvodu jsme vyrazili na oběd, do barbecue restaurace Ten Fifty Barbecue. Zde připravují různé maso ve speciálních udírnách za nízké teploty. My jsme si dali vepřové žebro a musím říct, že to byla skutečná delikatesa. Pozadu nezůstal bramborový salát, nakládaný okurek ani dezert. Na pití jsme vyzkoušeli už oblíbený Shiner Bock a do té chvíle neznámý Lone Star Beer. Obě piva chutnají pro našince v celku snesitelně, což zde není úplně běžné.

Zastávka v obchodech

Cestou nazpět jsme se zastavili v obchodech kouknout se po nějakém oblečení, drogerii a podobných věcech. Jelikož zde máme sebou i ženy a ty potěší úspěšné nakupování více, než úspěšná hra hokejistů Dallasu. Muže příjemně překvapila nabídka zboží ve Wallmartu, kde si nakoupili trička s motivy Dallas Stars za výhodné ceny. Tričko zde přišlo na 15 USD a to je vskutku dobrá cena.

Radek Štolpa

Radek Štolpa má zkušenosti s výrobou, montáží, údržbou, opravami Eurooken. Nyní montuje v Českých Budějovicích a okolí obložkové zárubně a interiérové dveře.