AktualityWeblog

Výlet do Dallasu – První zápas – díl 1

Vstupenky jsem si objednal a zaplatil kartou přes Ticketmaster už dva měsíce dopředu, na který vede odkaz přímo ze stránek Dallas Stars. K mému zděšení mi aplikace od Ticketmasteru, kterou jsem si v USA schválně nainstaloval do telefonu, hlásila, že nemám žádné vstupenky.

První zápas – Winnipeg Jets

Naštěstí přes webové stránky mi to ukazovalo, že mám vstupenky na vyzvednutí. Bo mi pomohl najít okénko a po předložení dokladu totožnosti jsem dostal svou vstupenku i s obálkou se znakem Dallas Stars.

Po příchodu do haly jsme se byli podívat na rozbruslední. Dostanete se až k ledu, nikdo vás odtamtud nevyhodí. Okolo plexiskla stojí spousta lidí, snaží se upoutat pozornost a získat od hráčů puk – velmi cennou relikvii. Někteří hráči na rozbruslení nenosí helmy, aby je diváci pěkně rozpoznali.

Zápas proti Winnipegu byl věnován válečným veteránům a tak rozbruslení absolvovali hráči Stars ve speciálních dresech, které pak šly do aukce.

Koupil jsem si lístek do sektoru 324 řada G sedadlo 19 za 35 dolarů. Jeden z levnějších až nejlevnějších lístků, přesto je i tady sedadlo velmi pohodlné. Výhled z toho místa byl přes cenu velmi dobrý, máte parádní přehled o hře. Z takového nadhledu ale hra vypadá poněkud pomalá. Trochu mi to připomínalo hru NHL na počítači. Několikrát jsem se přistihl, jak koukám na kostku nad ledem, protože tam přenáší přenos z televize, na který jsme všichni zvyklí.

Fandí se tady úplně jinak. Neexistuje kotel, nějaké skandování nebo tak. Ale když hráč předvede dobrý hit nebo pěknou kličku, střelu, přihrávku, po hale se rozlehne „Ou, Wow“ a podobně. Fanoušci mají naučen slogan, před přesilovkou „Stars is on the powerplay“, přičemž „powerplay“ zakřičí všichni fanoušci. Mezi námi byla přesilovka Dallasu při zápase s Winnipegem hrozná.

Mimochodem, o křičení slova Stars při americké hymně se asi nemusím zmiňovat, to je notoricky známá věc.

Na druhou třetinu jsem se dostal do spodní části hlediště do sektoru ke kamarádovi Bo, který má půlsezónní permanentku. V Dallasu si můžete zakoupit sezónní nebo půlsezónní permanentku. Zápasů je hodně a Bo kupuje půlsezónní. Přede dvěma lety měl i celosezónní, ale je hodně drahá a na zápasy nestíhal chodit. Zde zápasy sledují většinou permanentkáři a ti prožívají zápas více. Komentují zajímavé situace, nadávají na rozhodčí „Refree sucks!“ atd. Po vstřeleném gólu si mezi sebou známí napříč řadami plácnou.

V sektoru chodí oblíbený prodavač piva, který tu funguje už honě let a nadělá spoustu legrace. Po vyhlášení obdrženého gólu hlasatelem, následuje výkřik fanoušků „Who care!“ (Koho to zajímá). Hra zde vypadá o poznání rychlejší, hráči doslova létají po ledě nahoru dolů. Nárazy do mantinelů duní, slyšíte jak puk klepne hráčům do hokejky, občas jsou slyšet i pokyny jak na sebe hráči pokřikují. Slyšet byla samozřejmě i tyčka, o kterou se puk odrazil do sítě při gólu Tylera Seguina 🙂 .

Přestože vidíte v hale hodně volných míst, jsou většinou prodaná. Hodně je nakupují firmy. Že byste ale nesehnali lístek, se bát nemusíte. Na stránkách Ticketmasteru nabízí hodně uživatelů zpětný prodej lístků. Ticketmaster to garantuje, je tam přehledná aplikace s mapkou míst a jejich cenou. Lístky se dají koupit i před halou. Několik lidí je nabízelo i nám.

Icegirls

Samostatnou kapitolou jsou Icegirls (ledová děvčata). Dallas byl jeden z prvních klubů, který s tímhle do NHL přišel. Jedna jejich část předtancovává na vyvýšeném místě. Jsou to takové roztleskávačky jakoby. Další, početnější skupina, se stará v komerčních přestávkách o ledovou plochu. Širokými zhrably na sníh očistí celou ledovou plochu. Je jich celkem dost, umí velmi slušně bruslit. Po ledě se pohybují rychle a svižně, jako letka stíhaček. Nemusím asi připomínat, že jsou mezi ně vybírány velmi pěkná děvčata a jsou oděna do přiléhavých oblečků s výrazným výstřihem, tudíž jim to opravdu sluší. Navíc se po ledě pohybují s úsměvem a zaujetím, takže to vypadá, že svou práci a Stars opravdu milují. Mimochodem, ve třetí třetině, jedné přestávce, když Dallas prohrával, shrabaly jenom útočné pásmo Stars 🙂 .

Raffle 50/50

Při zápase probíhá v hale loterie Raffle 50/50. Za určité peníze si můžete koupit čísla do slosování. Čím víc zaplatíte,tím větší máte šanci vyhrát. Když zaplatíte například 10 dolarů, dostanete pět čísel. Nejlevnější jsou dvě čísla za pět dolarů. Před koncem utkání se všechna čísla toho večeru slosují. Jeden výherce dostane polovici vybraných peněz a druhá polovina putuje do nadačního fondu Stars. Při zápase s Jets se vybralo zhruba 13 tisíc dolarů a výtěžek šel na pomoc válečným veteránům.

Radek Štolpa

Radek Štolpa má zkušenosti s výrobou, montáží, údržbou, opravami Eurooken. Nyní montuje v Českých Budějovicích a okolí obložkové zárubně a interiérové dveře.