AktualityHlavní zprávy

Velká výměna mezi Stars a Senators, která Dallasu přináší Jasona Spezzu!

Ihned na začátku července se odehrála velká výměna mezi týmy Dallas Stars a Ottawa Senators, když do Texasu putují útočníci Jason Spezza a Ludwig Karlsson a opačným směrem naopak odcházejí Alex Chiasson, Nick Paul, Alex Guptill a volba ve druhém kole draftu 2015.SPEZZA_NILL_672_STARS

Generální manažer Dallasu Stars dnes oznámil, že do organizace Stars přichází z Ottawy Senators Jason Spezza a Ludwig Karlsson výměnou za Alexe Chiassona, Nicka Paula, Alexe Guptilla a volbu ve druhém kole draftu v roce 2015.

Jason Spezza byl v předchozím ročníku druhým nejproduktivnějším hráčem Ottawy, když ve 75 zápasech nasbíral 66 bodů za 23 gólů a 43 asistencí. V celoligovém měřítku skončil Spezza na 19. místě v úspěšnosti na vhazování, když měl nakonec úspěšnost 54%, protože vyhrál 775 vhazování ze 1436.

Pro Spezzu je to jeho první změna dresu za celé jeho působení v NHL, protože tento kanadský útočník byl draftován v roce 2001, kdy si jej vybrala ze 2. pozice Ottawa Senators. Spezza tedy strávil v organizaci Senators dohromady 11 sezón a na začátku předchozí sezóny byl jmenován 8. kapitánem v historii týmu. V dresu Senators dohromady odehrál 686 utkání, ve kterých si celkově připsal 687 bodů (251+436).

„Jason je jedním z nejlépe tvořivých hráčů v celé lize, a přesně tak zapadá do našich plánů,“ řekl na adresu Spezzy generální manažér Stars Jim Nill.

Ludwig Karlsson strávil letošní sezónu v ECHL a AHL, když nejdříve odehrál 39 zápasů za Elmiru (ECHL), kde si připsal 24 bodů za 11 branek a 13 asistencí a v AHL poté ještě stihl odehrát 8 utkání, ve kterých však nedokázal bodovat. Rodák ze Stockholmu podepsal smlouvu s Ottawou, jako nedraftovaný volný hráč v roce 2013. Karlsson navíc strávil dvě sezóny na Severovýchodní univerzitě, kde ve 49 zápasech nasbíral 34 bodů (15+19).

Jedním z hráčů, kteří odcházejí do Ottawy, je asi nejvíce známý Alex Chiasson, jenž si v této sezóně vybojoval stálé místo v základní sestavě Dallasu, jenže kanadský útočník nedokázal v letošní sezóně navázat na svůj skvělý vstup do soutěže, a tak si v dohromady 86 utkáních v dresu Stars připsal 42 bodů (19+23). Chiasson byl draftovaný Dallasem v roce 2009, když si jej Stars vybrali ze 38. pozice.

Nick Paul byl draftován Dallasem v předchozím ročníku, když si jej texaský celek vybral ze 101. pozice. Paul strávil předchozí sezónu v celku North Bay (OHL), kde dohromady odehrál 67 zápasů a vstřelil v nich 26 branek a 20 jich připravil, a připsal si tak 46 bodů.

Posledním hráčem výměny je poté Alex Guptill, kterého Dallas draftoval v roce 2010 ze 77. pozice. Guptill odehrál minulou sezónu v univerzitní lize, kde hrál za Michigan a nakonec nasbíral ve 31 zápasech 25 bodů za 12 branek a 13 asistencí.