Hlavní zprávy

Sen fanoušků Stars se konečně splnil, Play off je tady!

Dallas Stars se po necelých šesti letech opět podívají do vyřazovacích bojů. Stars se do play off probojovali z posledního možného místa, když si svůj postup zajistili pouhé kolo před koncem základní části. V bojích o nejcennější trofej hokejového světa nakonec vyzvou první celek západní konference Anaheim Ducks.jonas-hiller-ducks-nhl

Stars se před sezónou rozloučili s pacifickou divizí, a tedy i se všemi svými bývalými rivaly. Jenže díky vyřazovacím bojům se dá říct, že se Dallas do této části vrací, protože v prvním kole je čekají Ducks a v případě postupu by se Stars střetli s lepším týmem z dvojice San Jose Sharks a Los Angeles Kings. Nepředbíhejme však už do konferenčního semifinále a pojďme si nejdříve přiblížit současnou sérii.

Jak už bylo psáno výše, tak Dallas vstupuje do série, jako outsider, protože do play off postoupil z osmé pozice, a narazil tak na nejlepší tým západní konference. Pro Stars však může hrát velkou roli fakt, že si hokejisté z Texasu mohou tyto okamžiky vychutnávat plnými doušky, protože na ně nic netlačí a ve vyřazovacích bojích mohou pouze překvapit. To naopak pro Ducks by bylo případné vyřazení v prvním kole velkým neúspěchem, protože by se takový kousek povedl Anaheimu už ve druhé sezóně za sebou, když v minulém ročníku vstupovali svěřenci Brucea Bodreaua do play off z druhého místa, ale v něm v prvním kole nestačili v sedmi zápasové sérii na Detroit Red Wings.

Přibližme si nyní důležité faktory série.

Brankáři

Jonas Hiller
Jonas Hiller

Velký otázník bude viset nad tím, koho zvolí Ducks mezi své tři tyče, protože jednička Anaheimu Jonas Hiller neoplývá příliš oslnivou formou, a tak se může stát, že sérii začne v bráně jeden z mladíků, a to tedy Frederik Andersen nebo John Gibson. Bude tedy velmi zajímavé, zdali trenér Bodreau vsadí spíše na zkušenost nebo na současnou formu některého z mladíků, kteří jsou však zatím bez větších zkušeností z vyřazovacích bojů o Stanley cup. Naopak situace v brankovišti Dallasu je více než jasná, když jedničkou bude Kari Lehtonen, který toho však zatím příliš v play off neodchytal, když své jediné play off zažil Kari ještě v bráně Atlanty Trashers, kde nastoupil k dvěma utkáním, ve kterých však měl pouze 83,9 % úspěšnost. V případě zranění nebo výpadku formy bude připravený do brány Dallasu velezkušený Tim Thomas, který ve svém posledním vystoupení v play off dokonce získal ocenění pro nejlepšího hráče vyřazovacích bojů.

Jamie Benn & Tyler Seguin
Jamie Benn & Tyler Seguin

Útočné dvojice

Proti sobě se postaví dvě z nejlepších útočných dvojic v celé NHL, když za Ducks to budou již osvědčení Ryan Getlaf a Corey Perry, proti kterým nastoupí v dresech Stars mladí Jamie Benn a Tyler Seguin, kteří si však hodně sednuli a za pouhou jednu sezónu si dokázali vytvořit velký respekt u svých soupeřů. Právě útočná dvojice Dallasu je také jedním z velkých faktorů, které znamenaly, že se texaský celek opět podívá do play off. Bude tedy velmi zajímavé sledovat, který z těchto párů dokáže naklonit pomyslné misky vah na stranu svého týmu.

Vzájemné zápasy v letošní sezóně

Jelikož se už oba týmy nestřetávají v rámci divizního boje, tak v letošní sezóně čekali Dallas a Anaheim pouze tři měření sil. Do vzájemného souboje vstoupili lépe Ducks, kteří svého soupeře dokázali jasně přehrát, když na svém ledě zvítězili vysoko 6:3. Stars se však skoro o měsíc později povedl totožný kousek, když také svého soka zlomili v AAC stejným výsledek 6:3. Poslední měření sil nakonec tedy rozhodnulo o tom, že z tohoto vzájemného mini souboje nakonec lépe odejdou svěřenci Lindyho Ruffa, kteří v posledním střetnutí vyhráli na ledě Ducks 2:0.

Zajímavosti série

Stars se při své poslední návštěvě ve vyřazovacích bojích, která byla v sezóně 2007/08, střetnuli v první kole právě s Anaheimem, který nakonec dokázali porazit 4:2, a zajistili si tak postupu do semifinále play off. Nutno však dodat, že v tehdejší době Dallas postupoval do play off ze zcela jiné pozici než je tomu letos.

Zajímá bude také série pro Stephana Robidase, který strávil svou dosavadní kariéru právě v dresu Stars, ale v průběhu letošní sezóny přestoupil do Anaheimu, a tak bude tato série i velice těžká pro tohoto zkušeného obránce, že se bude muset postavit proti svému bývalému celku.

Termíny utkání

17.4.2014 od 04:00       Anaheim Ducks – Dallas Stars

19.4.2014 od 04:00       Anaheim Ducks – Dallas Stars

22.4.2014 od 03:30       Dallas Stars – Anaheim Ducks

24.4.2014 od 02:00       Dallas Stars – Anaheim Ducks

*26.4.2014                    Anaheim Ducks – Dallas Stars

*28.4.2014                    Dallas Stars – Dallas Stars

*30.4.2014                    Anaheim Ducks – Dallas Stars

*případné 5., 6., 7. utkání