AktualityHlavní zprávy

Stars silně omlazují kádr

Dallas Stars patří k týmům, které v této sezóně nejvíce omlazují kádr. Vyplývá to z jednoduché analýzy, kterou vytvořil Mark Stepneski na stránkách Dallas Stars Inside Edge. V článku By the numbers: Relying on rookies sečítá zápasy nováčků, kteří letos nastoupili v NHL v jednotlivých týmech.

Z této analýzy vyplývá, že nejvíce „nováčkovských zápasů“ má v letošní zkrácené sezóně Ottawa a to 145. Na druhém místě je právě Dallas se 127 zápasy. Třetí je Florida se 100 zápasy.

Když se na statistiku podíváme podrobněji, za Stars nastoupilo letos 8 nováčků. Čtyři útočníci (Antoine Roussel, Reilly Smith, Matt Fraser, Colton Sceviour) tři obránci (Brenden Dillon, Jordie Benn, Jamie Oleksiak) a jeden gólman (Richard Bachman). Gólman Jack Campbell nenastoupil a zůstal pouze na střídačce.Dillon

Více nováčků nasadila letos Ottawa (11) a Florida (9). Na Floridě ale odehráli méně zápasů než u Stars.

Na opačném konci tabulky je Calgary (20 zápasů – 4 nováčci), New Jersey (22 zápasů – 4 nováčci) a Colorado (22 zápasů – 3 nováčci). Vancouver nasadil pouze jednoho nováčka.

Při podrobnějším pohledu na sestavu Stars můžeme říci, že nejlépe se zatím prosazuje Brenden Dillon, jenž hraje i při plném zdraví kolegů z obrany. Protože má zdravotní trable každou chvíli někdo, hraje pravidelně i Jamie OleksiakJordie Benn. Ten byl po úvodu sezóny odeslán na farmu Texas Stars do Austinu, ale už je delší dobu zpět i kvůli zranění Philipa Larsena.

JordieV útoku pravidelně nastupuje Antoine Roussel, jenž přináší do hry Stars prvky hry vyměněného Steve Otta. Je drzý až vyzývavý, provokuje, hraje fyzicky. Od počátku sezóny je v prvním týmu Reilly Smith, pro dobrou chemii s Cody Eaykinem, ale ne úplně se mu daří bodově.

Brankář Richard Bachman už působí v týmu Stars druhým rokem, ale stále je počítán mezi nováčky. Loni zaujal několika skvělými zápasy, letos už jeho forma tak blyštivá není. Stars trochu hůře brání a pro gólmana je těžší vyniknout. Cristopher Nihlstorp je sice též v NHL nový, ale pro klasifikaci nováčka je příliš stár.

Možná právě tohle je jeden z důvodů, proč se Stars tak trápí v boji o play off.

Radek Štolpa

Radek Štolpa má zkušenosti s výrobou, montáží, údržbou, opravami Eurooken. Nyní montuje v Českých Budějovicích a okolí obložkové zárubně a interiérové dveře.