Aktuality

Bilancování sezóny 2010/2011

A máme tu konec sezóny a s tím spojené bilancování. Osobně sezónu hodnotím spíše pozitivně. Sice jsme nesplnili základní cíl, tedy playoff, ale chyběl nám jen jeden krůček. Získali jsme 95 bodů, tedy nejvyšší počet bodů, které kdy tým, který se nedostal do playoff, získal. Bohužel. Po delší době se však na Stars dalo koukat (byť především v první půlce sezóny) a po delší době bylo vidět nějaké zlepšení a pozitivní vývoj. V podstatě všechny změny, které generální manažer Stars Joe Nieuwendykprovedl, byly a jsou ku prospěchu Stars.

Doplnil trenérskou skupinu Desjardinsem, provedl pár výměn, nepodepsal některé hráče a jiným zase smlouvu nabídl. Nenapadá mě ani jedna věc, kterou by udělal špatně. Na rozdíl od jeho předchůdců.

Hlavním problémem Hvězd je však otázka vlastnictví klubu, což je zcela zásadní věc. Kdyby byl rozpočet jen o málo vyšší a měli bychom k dispozici třeba takové Michálka namísto Woywitky, troufnu si tvrdit, že playoff by bylo naše.

Proberme si teď ale jednotlivé hráče, tedy to, zdali splnili či nesplnili očekávání v letošní sezóně.

Brad Richards

Zlepšil se v +/- a vytvořil si rekord v počtu branek, nicméně bodový průměr má nižší než loni, navíc na ledě strávil o necelou minutu na zápas navíc. Také se zhoršil na buly. Ale obecně se dá říci, že splnil, co se od něj čekalo. Škoda horšího konce, kdy se jen těžko vracel po otřesu mozku.

Loui Eriksson

Opět se o něco zlepšil. Zlepšil +/-, nasbíral více bodů, omezil počet trestných minut. Sice měl o něco více ledu, ale hodnocení nemůže být jiné než pozitivní. Občas se však nevyhne obdobím, kdy neboduje. A bohužel takové období přišlo v závěru této sezóny. Ale i u něj se dá říci, že splnil očekávání. Kdybych ho neznal, tak bych podle výše jeho smlouvy řekl, že ty očekávání předčil.

Mike Ribeiro

Odehrál všech 82 zápasů. Škoda střeleckého trápení z úvodu sezóny, která byla jinak v celku podařená. Zlepšil se na buly, a v posledním zápasu sezóny patřil k nejlepším hráčům Stars, navíc hrál hodně do těla. Kdyby jeho spoluhráči lépe proměňovali šance, mohl mít daleko více bodů. Morrow měl ale několik období, kdy netrefoval vůbec nic a na pravém křídle se vystřídalo mnoho hráčů. Podle mého splnil očekávání, jeho plat je téměř o 3 miliony nižší než u Richardse. Ten však na ledě trávil téměř o 2 minuty víc na 1 zápas, a proto Ribeiro v tomto srovnání vychází dokonce o něco lépe.

Brenden Morrow

Odehrál všech 82 zápasů. Oproti loňsku zlepšení. 33 branek je slušný počinek. Přiznám se ale, že jsem čekal víc. Měl až příliš mnoho hluchých zápasů, které u něj neočekávám. Pravděpodobně se však ukazuje, že 60-65 bodů je pro našeho kapitána do budoucna strop. Pokud by ho náhodou překonal, nebude to o moc.

Jamie Benn

Hráč, který nám letos dával šanci. Zaznamenal velké zlepšení. Jen na buly se zhoršil. Pokud s ním Stars do budoucna počítají na pozici prvního či druhého centra, musí buly zlepšit. Osobně bych ho ale raději viděl jako křídlo. U mantinelů víc vynikne jeho důraz a síla, kterou oplývá. Potřebujeme víc Bennů! Škoda jen, že v posledních týdnech neproměňoval šance, to by bylo hned veseleji.

James Neal

Opět neukázal žádný pokrok. Opět měl problémy s bráněním, opět se čekalo, že bude hrát víc do těla a opět hrál nevyrovnaně. Při odchodu do Pittsburghu měl na svém kontě 21 branek, což byl u Stars nejlepší počinek. Byť byl nevyrovnaný, tak jeho branky chyběly a chybí. Nicméně Stars mají daleko lepšího Benna a Goligoski se také uvedl dobře. Neal se u Pens hodně trápí, a ačkoli se v úvodu sezóny mluvilo o možném pokoření 40 či 50gólové hranice, realitou je 22 branek, z toho za Pens vstřelil jen jednu jedinou. Bez Crosbyho se jen tak nerozběhne. A to ještě bude muset Crosby makat na něj a nikoli opačně.

Steve Ott

Odehrál všech 82 zápasů. Opět byl u Stars nejlepší na buly a dával do hry maximum. Přece jenom jsem od něj ale čekal víc směrem dopředu. Odehrál celou sezónu a přesto šel bodově dolů, a to navzdory faktu, že jako všichni výše uvedení, strávil na ledě víc času než v sezóně minulé. Bodově, navíc vzhledem k nově podepsané tučné smlouvě, se jedná o mírné zklamání.

Stephane Robidas

Ačkoli odehrál velmi dobrou sezónu, i u něj se dá hovořit o určitém zklamání, neb ta loňská sezóna mu vyšla na výbornou. Nicméně už loni bylo jasné, že bodově tu sezónu jen těžko zopakuje. Je však zapotřebí dodat, že Robidas byl i letos naším nejlepším zadákem a hrál velmi dobře. Proto raději nepoměřuji jeho výkony tou loňskou sezónou, která byla jeho životní. V podstatě se dá říci, že to je stejné jako posuzovat Morrowa v loňské sezóně a sezóně 2007/2008. Škoda toho velkého množství tyček, které způsobilo, že letos dal Robi jen 5 branek. Řekl bych, že odehrál zhruba to, co se od něj čeká a může čekat.

Trevor Daley

Odehrál všech 82 zápasů. Opět se o něco zlepšil, byť ne o mnoho. Jeho výkony by však měly už být přece jenom o něco vyrovnanější, než jaké byly. Ačkoli se u něj nedá hovořit o zklamání, tak jsem přece jenom čekal o něco větší zlepšení. Potenciál má totiž veliký. Zdali ho někdy v dresu Stars naplní, to se teprve uvidí. Díky nové šestileté smlouvě by však měl v Dallasu zůstat po větší část své kariéry.

Jamie Langenbrunner

Řekl bych, že nezklamal. Jen jsme asi všichni čekali více branek. Bylo na něm ale vidět, že deka z úvodu sezóny se ho držela. On sice dřel, dával do hry maximum, v mnohém nám hodně pomohl, ale střelecky to prostě nebyl on. Hodně bojoval, díky tomu nasbíral hodně bodů za asistence. Pokud měl šanci hrát ve formaci s Ribeirem, tak tento plán rozhodně nevyšel. Jamie je velmi solidní hráč do 3 formace a lepší to už nikdy nebude. Maximálně jako dočasná záplata.

Alex Goligoski

Hodně pozvedl naši obranu. V podstatě okamžitě se z něho stal bek číslo jedna. Takového beka jsme tu už dlouho neměli. 15 bodů v 23 zápasech hovoří za vše. Škoda, že ta výměna nepřišla o něco dřív. Goligoski tu doufám podepíše dlouholetou smlouvu. Navíc ukázal, že se zátěží nemá problém. Víc než 26 minut za zápas je toho jasným důkazem. Letos dokonce odehrál 83 zápasů základní části.

Adam Burish

Tento nenápadný chlapík má na tým Stars až příliš velký vliv. Bez něj jsme poloviční. Tedy s trochou nadsázky. Škoda častých zranění. Jeho nasazení a obětavost jsou však nezpochybnitelné a jsou příkladem pro většinu hráčů. Nikdo z kádru Stars se mu v tomto nemůže ani přiblížit. Hodně velký vliv má jeho charisma na atmosféru v kabině. Na rozdíl od Morrowa totiž Adam mluví a hodně. Je to ten pravý typ hráče, jaké vítězný tým potřebuje. Nabízí se srovnání s Carbonneauem či Keanem, ti ale byli pochopitelně mnohem lepšími hráči. Bez podobných typů ale žádný tým nemá šanci, byť by měl hvězd sebevíc. Burish je nezbytný tmel, nezbytný vůdce do kabiny. Modano i Richards jsou bez podobných hráčů k ničemu.

Jeff Woywitka

Rozhodně šel hodně nahoru. V první půlce sezóny se jednalo asi o největší překvapení v kádru Stars. Ke konci sezóny už to ale nebylo až tak slavné, možná se naplno projevily důsledky nedostatečného zatížení z posledních ročníků. Letos si totiž zahrál, a to hodně. A na to on prostě není zvyklý. Jako sedmý bek ale rozhodně svoji úlohu splnil, neb většinou hrál jako pátý či šestý bek. Navíc za ty peníze…

Brandon Segal

Rozhodně ústup ze slávy, ale to bylo jasné už loni, že podobná čísla už nezopakuje. S Ribsem si už totiž letos zahrál opravdu jen sporadicky. Osobně bych ale řekl, že má za sebou dobrou sezónu. Rozhodně nemám pocit, že by zklamal. Má 10 bodů, z toho 5 branek v 46 zápasech při 8 minutách ledu. Kdyby Ott dával tolik branek, kde bychom letos byli… Navíc do hry přináší dle mého za méně peněz víc, než Sutherby či Barch. Navíc drží hůl napravo a v tom má určitou výhodu na rozdíl od těch dvou zmiňovaných.

Niklas Grossman

Řekl bych, že na něm byl vidět posun kupředu. Začínám se však obávat o jeho zdraví, jestli při svém stylu hry je schopný vyhnout se zraněním. Budoucnost ukáže, rozhodně se ale zabydlel na pozici prvního až druhého beka, navíc letos hrál i mnohem více s pukem. Otázka je, jestli příští sezónu nebude nastupovat s Goligoskim v TOP obranné dvojici.

Tom Wandell

Jeden z mála hráčů, u kterého lze jednoznačně říct, že zůstal za očekáváním. Kromě počtu vstřelených branek se zhoršil snad ve všem. Ke konci základní části se mi však zdálo, že hraje svůj nejlepší hokej v aktuální sezóně. Bylo také jasné, že bude potřebovat po zdravotních peripetiích určitý čas na rozehrání.

Karlis Skrastins

Bodově šel trošku dolů, ale to šel i jeho ice time. Od něj se obecně moc branek ani bodů nečekalo. Navíc jsem měl pocit, že směrem dozadu byl jistější než v předešlé sezóně, ale třeba to bylo možná způsobeno i změnou partnerů v obraně.

Toby Petersen

Další hráč, který se zhoršil snad úplně ve všem. Stejně jako Wandell však nehrál poslední zápasy roku špatně. Nevím, co víc dodat. Jeho budoucnost v dresu Stars je nejistá.

Matt Niskanen

Sezóna mu opět nevyšla, byť i na něm bylo vidět určité zlepšení. Přes minulé léto totiž nabral hodně svalů a hodně se to projevilo na množství hitů. Můžeme však být rádi, že si jeho smlouvu Pens vzali za svou. U Pens se mu daří přece jenom o něco lépe.

Jason Williams

Asi se od něj čekalo víc. Ale on ani nedostal moc šancí se ukázat, neb většinou hrál ve čtvrté formaci. Rozhodně ale nezklamal, srovnávaje jeho přínos třeba s Petersenem či Sutherbym.

Mark Fistric

Hráč, který šel hodně dolů. Oproti loňsku si v +/- pohoršil o neskutečných 37 bodů! Otázkou zůstává, zdali u Stars zůstane i nadále anebo zdali ho Stars vymění jinam. Na druhou stranu, je to jeden z mála do těla hrajících obránců Stars. Jeden z mála beků, který si dokáže na ledě sjednat respekt jen svou přítomností. Myslím, že by si ještě zasloužil čas a další příležitost.

Brian Sutherby

Další hráč, který výrazně zaostal za loňskou sezónou. Zlepšil se na buly, ale to je tak vše. Mám pocit, že si v příští sezóně už za Stars nezahraje.

Krys Barch

Letos se na jeho poměry rozstřílel (2 branky), ale jinak se nedá říct nic moc dalšího. Bitky prohrává nebo je končí remízou. Pozitivní ale je, že na ledě není přítěží jako někteří jiní bitkaři. Vyhraná bitka by ale rozhodně nebyla k zahození.

Tomáš Vincour

Nasbíral cenné zkušenosti, ukázal nasazení, hru do těla, slušné bránění, dobrou angličtinu, ale to je vše. Z počátku vypadala jeho hra velmi dobře, postupně začal být neviditelný. Obecně bych čekal spíš více bodů a třeba horší obrannou činnost, u něj je to ale přesně naopak. Je vidět, že se ještě potřebuje vyhrát na farmě. Všechno ostatní už má.

Aaron Gagnon

Moc toho v prvním týmu neukázal, ale rozhodně má na to hrát NHL. Ve čtvrté formaci se neztratí. Rozhodně bych řekl, že jeho přínos je větší než u Sutherbyho, Barche, Petersena či dalších hráčů. Má rychlost a dobré buly. Zkušenosti zatím chybí, a to je zřejmě důvod, proč zmínění veteráni dostávají před ním přednost.

Philip Larsen

Moc toho v prvním týmu neodehrál. Ukázalo se však, že ještě musí zapracovat na obranné činnosti a že musí posílit, neb u mantinelu měli soupeři vždy navrch. Směrem dopředu však dokazoval, že je rozhodně příslibem do budoucna. Možná se dočkáme už v následující sezóně.

Kari Lehtonen

Rozhodně dal Stars jistotu. Také zůstal zdravý. Kromě krátkého období uprostřed sezóny neměl slabší chvíle. V podstatě se dá říci, že chytal celou sezónu výborně. Po dlouhém čekání si v dresu Stars nakonec připsal i tři čistá konta. Za zmínku stojí 6 asistencí. V celé NHL není gólman s lepší bilancí. Kari dal Stars jistotu. Stars mu za to dali poměrně dobrou tříletou smlouvu. Byl to risk, který zatím vychází.

Andrew Raycroft

V určité fázi sezóny zastínil i výborného Lehtonena. Bohužel se mu přestalo dařit, a to ve stejné chvíli jako Lehtonenovi. Od té doby se z toho už nedostal, navíc ani neměl moc příležitostí, neb Kari dochytal celý závěr sezóny. Ale jako dvojka a navíc vzhledem k platu se dá říci, že nezklamal.

Další hráče nemá cenu hodnotit, neb toho moc neodehráli.

Resumé

Z výše uvedeného mi vyplývá, že problémem nevydařené letošní sezóny byly především hráči 3. nebo 4. formace, kteří nedokázali ani v minimální míře podpořit útočnou hru Stars. Stejně tak úplně nepřesvědčili obránci, kteří v pomyslné klubové hierarchii jsou na nižších příčkách. Je mi jasné, že branky se čekají hlavně od prvních dvou formací, a že kdyby se třeba Eriksson v 1 zápase urval a dal jednu či dvě branky navíc, že bychom teď hodnotili sezónu pozitivně, neb Stars by hráli playoff, ale řada hráčů zejména těchto nižších formací mohla a měla přispět více.

V mém hodnocení totiž jako slabší články řetězu vzešli Ott, Wandell, Fistric, Petersen, Niskanen, Sutherby, apod. Budu se opakovat, ale dle mého Stars chybí především jeden pořádný bek (třeba namísto Woywitky) a pořádný hráč typu Burishe (ale větší) do 4. formace. Ten by měl nahradit nevýrazného Sutherbyho či Barche. Naopak Segala bych si nechal.

Podle mého se Stars musejí rozhodnout, co s Wandellem a Petersenem. Oba jsou si až moc podobní, pro oba není místo. Oba jsou malí a měkcí, a ani jeden neumí buly. Oba dobře bruslí a dobře brání. Petersenova výhoda je, že je univerzál a když o něco jde, umí zapnout, navíc umí hrát bez chyb, byť dopředu toho moc nevymyslí.

Další zásadní rozhodnutí nebudeme mít možnost ovlivnit, tedy zda u nás Brad zůstane nebo ne. A pokud ne, tak co bude s Bennem? Uděláme z něho definitivně centra nebo mu nějakého centra seženeme?

V obraně pár otazníků máme. Woywitka a Skrastins budou 1. července bez smlouvy. Na farmě čeká Larsen, ale otázkou je, jestli jeho výkony v kempu budou dostatečné. Takže Joe Nieuwendyk bude muset řešit, kterému z nich dá přednost. Případně koho podepíše na jejich místa.

V bráně je situace stabilní, tam naštěstí netřeba nic měnit.

Těšme se tedy na 1. července a trh s volnými hráči a doufejme ve změnu vlastníka. Od té se vše zásadní odvíjí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *