Aktuality

Dacjuk s Zetterbergem kralovali, Stars na pokraji vyřazení

Dallas – Detroit 2:5 (1:2, 1:1, 0:2)

Stav série 0:3

Pavel Dacjuk po vstřelení jedné ze tří branek
Pavel Dacjuk po vstřelení jedné ze tří branek
(Autor – Getty Images/Ronald Martinez)

Ani v domácím prostředí se Hvězdám nepodařilo nad houževnatými Rudými Křídly z Detroitu zvítězit a po porážce v poměru 2:5, na níž se největší měrou podílel střelec hattricku Pavel Dacjuk a tříbodový Henrik Zetterberg, jsou tak velmi blízko vyřazení.

Pavel Dacjuk střílí dvě branky

1. Třetina

Do utkání nezasáhl zkušený finský útočník Jere Lehtinen, který si v minulém utkání poranil nohu a nad jeho startem v tomto zápase visel až do poslední chvíle otazník. Do zápasu tak místo něj nastoupil v play-off debutující Chris Conner, kterého trenér Dave Tippett zařadil do třetí formace vedle Modana a Winchestera.

„Rychlost hraje v této sérii velkou roli, tempo hry je dost vysoké. Chrisovi se minulý rok skvěle povedl tréninkový kemp. Vždy, když jsme jej povolali z farmy, dodal naší hře potřebnou jiskru. Skvěle forčekuje. Není to přesně ten typ hokejisty, který hraje hodně do těla, ovšem je velice houževnatý. Myslím, že mu tato série sedne.“
trenér Stars Dave Tippett

Hvězdy stejně jako v minulých dvou zápasech vyrukovaly na Detroit tlakem a znovu tak svého soupeře donutili k porušení pravidel. Na trestnou lavici šel Kronvall a z následné přesilovky se domácím málem podařilo otevřít skóre zápasu. Střela Stephanea Robidase však naneštěstí pro Dallas skončila jen na břevně.

Později se po brejku neprosadil ani Toby Petersen a Stars tak i přes vynikající start do utkání stále hráli nerozhodně. To Detroit byl v zakončení daleko nebezpečnější, hned ze své první větší šance vstřelil gól. Pavel Dacjuk při hře 4 na 4 (vyloučení Niskanena a Hudlera) nejdříve nastrčením hole překazil souhru dallaských v útočné třetině, aby se vzápětí volného kotouče ujal Rafalski. Ten pak při zakládání protiútoku přihrál na křídlo Zetterbergovi, jenž o chvíli později asistoval u Dacjukovy úvodní branky zápasu. Ruský forvard gólmana domácích překonal z mezikruží, když se v 10. minutě prosadil ranou z bekhendu – 0:1.

Domácí branka nepoložila, ba naopak. Svého soupeře pak prakticky do ničeho nepouštěli a sami si přitom vytvářeli velké množství gólových příležitostí, z nichž tu největší mohl využít Steve Ott. Ten však před odkrytou bránou z úhlu nezvládl nadzvednout kotouč a tak trefil jen nastrčenou Osgoodovu lapačku. Gól měl na čepeli i Niklas Hagman, který se ale již poněkud “tradičně” ani netrefil na bránu.

Nakonec se Stars ale přeci jen dočkali – skórovali poté, co si hosté minutu před tím vzali oddechový čas. Kýžená branka přišla v 16. minutě po dlouhém souboji u mantinelu v levém rohu útočné třetiny domácích a postaral se o ní mladý bek Niklas Grossman. Ten po Modanově příhře z pravého křídla na nic nečekal a nekompromisní ranou z první srovnal stav na 1:1. Talentovaný Švéd si tak připsal vůbec první branku v NHL ve své kariéře.

V American Airlines Center fanoušci samou radostí točili ručníky nad svými hlavami, jenže jejich veselí nemělo příliš dlouhého trvání. Detroit se totiž se ztrátou vedení vypořádal po svém – hlasatel zrovna stačil dohlásit jména Mikea Modana a Brendena Morrowa, kteří se na dallaské brance podíleli přihrávkami, co se na druhé straně kluziště po brejku znovu prosadil Pavel Dacjuk. Ten dorážel za záda Martyho Turca příčnou přihrávku Tomase Holmströma – 1:2.

„Myslíte si, že to máte ve svých rukou a další střídání se to otočí proti vám. To je demotivující.“
trenér Stars Dave Tippett

Stars se v závěru dějství ještě dostali do oslabení za vyloučení Hagmana, hru v početní nevýhodě však bez úhony přežili.

Stars si připsali 11 vyhraných vhazování, což na buly dělá přesně 50% úspěšnost. Jaký to rozdíl oproti minulému zápasu, v němž se Hvězdám na vhazování nevedlo vůbec…

Richards srovnává, Hudler navyšuje

2. Třetina

Detroit vstupoval do druhého dějství se čtyřmi hráči v poli, v samotném závěru první dvacetiminutovky se totiž nechal vyloučit Kirk Maltby. Obrovskou šanci nabídl Morrowovi Mike Modano, jeho příhru však kapitán domácích před prázdnou branou minul.

Tlak ze strany Stars přetrval i po návratu vyloučeného na led a po další neproměněné šanci, v níž byl Antti Miettinen, z něj i konečně vytěžili srovnávací branku. Střelcem se stal Brad Richards, který z velmi ostrého úhlu prostřelil Chrise Osgooda tak, že se kotouč odrazil od bránícího Brada Stuarta – 2:2. Richards si tak připsal svou první branku od druhého zápasu ze série se San Jose.

Nerozhodný stav se snažily oba celky svým dalším zásahem do sítě soupeře upravit ve svůj prospěch. Boj to byl vyrovnaný a hraný ve velmi vysokém tempu s tím, že na šance vedl Dallas – v jedné z nich se objevil střelec druhé branky domácích Richards, pohotovou střelu z pravého křídla však Osgood vyrazil.

Jenže pak si Stars nepohlídali jeden brejk, jež končil efektním zakončením Jiřího Hudlera. Českého forvarda našel poblíž útočné modré jeho spoluhráč Niklas Kronvall a v útočném pásmu naskládané Hvězdy tak proti němu neměly jak zasáhnout. Snad vyjma Robidase, který se snažil do poslední chvíle Hudlera zastavit, jenže jej dostihl až když už střílel – efektním blafákem do bekhendu navrátil svému týmu vedení, které už Detroit do konce zápasu nepustil – 2:3.

Velkou možnost jim přitom hned poté nabídl krosčekující Samuelsson, jehož poslal sudí na trestnou lavici, jenže Stars se při přesilovce nedokázali ani dostat do pásma. Z inkasované branky se Dallas vyhrabával jen velmi těžko, Detroit jej jednoznačně přehrával.

Dvě minuty před koncem se ale domácí přeci jen vzpružili. Stars se dostali do třetiny hostí, ovšem nedařilo se jim vystřelit. Morrow zadovkou přihrál Holmströmovi, který šel do brejku 2 na 1. Při Dallasu však stálo štěstí, houževnatý švédský útočník před Turcovou brankou uklouzl a z protiútoku tak nakonec nebylo nic.

Pavel Dacjuk kompletuje hattrick, Detroit vítězí

3. Třetina

Ve druhé třetině odešel po jednom z bodyčeků ze hřiště Mike Modano, na třetí dějství se však už na led vrátil. Podobně na tom byl i ve třetí třetině zraněný Brenden Morrow, který si po jednom nepřesném hitu poranil rameno, ovšem do utkání se posléze vrátil zpět.

Po 18 vteřinách od úvodního vhazování šli domácí do přesilovky, na dvě minuty byl vyloučen útočník hostí Tomas Holmström. Jenže místo toho, aby srovnali skóre, navíc sami inkasovali. Gól z oslabení jim po brejku vstřelil Henrik Zetterberg, který si ladnou kličkou objel špatně bránícího Richardse a zavěsil – 2:4.

Stars gól položil na lopatky. Dvougólové vedení soupeře již bylo nad jejich síly a v závěru navíc inkasovali ještě jednu branku, o kterou se již potřetí v zápase postaral adept na zisk Lady Byng Trophy Pavel Dacjuk.

V 18. minutě si ruský centr najel do mezikruží, kde do jízdy inkasoval příhru od Zetterberga a hbitě zavěsil – 2:5.

Stars tak prohráli již třetí zápas semifinálové série. Pouze dva týmy v historii NHL dokázaly přes stav 0:3 postoupit.

„Bojovali jsme celý rok a na tom se nyní nic nemění. Zítra půjdem na trénink a připravíme se na zápas číslo 4.“
trenér Stars Dave Tippett

Poznámky

  • Chris Conner ve svém prvním zápase play-off v kariéře odehrál celkem 4 minuty a 17 vteřin. Na ledě tak strávil nejméně času z celého týmu. Během toho ovšem stačil rozdal tři bodyčeky a připsat si jeden záporný bod do statistiky +/-.

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Morrow – Ribeiro – Ott

Obranné dvojice

Brankáři

Sestava Detroitu

Útočné formace

Dacjuk – Zetterberg – Holmström
Cleary – Filppula – Samuelsson
Drake – Draper – Maltby
Hudler – Helm – McCarty

Obranné dvojice

Lidström – Rafalski
Kronwall – Stuart
Lebda – Chelios

Brankáři

Osgood, Hašek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *