Aktuality

Stars blízko postupu, třetí úspěch vystřelil Mattias Norström

Dallas 2:1 San Jose pp (0:1, 0:0, 1:0, 1:0)

Stav série 3:0

Mattias Norström branky příliš často nestřílí, tentokrát svému týmu zajistil trefou v prodloužení vítězství
Mattias Norström branky příliš často nestřílí, tentokrát svému týmu zajistil trefou v prodloužení vítězství
(Autor – Getty Images/Ronald Martinez)

Start čtvrtfinálové série se San Jose byl ve znamení začátku prvního kola, oba úvodní venkovní zápasy Hvězdy vyhrály a domů do Dallasu tak putovaly ve značné pohodě. Zatímco však s Ducks se jim třetí zápas nepovedl, na Sharks tentokrát vyzrát dokázali, když tým z Kalifornie porazili 2:1 po prvním prodloužení.

Sharks mají spousty přesilovek, gól však dávají až v oslabení

1. Třetina

V domácím prostředí Stars, v němž Sharks za uplynulou základní část třikrát ze čtyř utkání zvítězili, se hosté ze San Jose chtěli vrátit zpět do série, v níž prohrávali 0:2 na zápasy. Trenér Žraloků Ron Wilson proto udělal několik změn ve složení sestavy a navíc do ní nominoval mladého českého útočníka Tomáše Plíhala, jenž tak nastoupil do vůbec prvního zápasu play-off ve své kariéře.

Ovšem kdyby se tak kouč hostí více věnoval tréninku přesilovek, možná by to týmu přineslo daleko větší ovoce. Sharks totiž v první třetině pohřbili hned tři přesilové hry, do kterých se postupně dostávali za chyby Lehtinena, Robidase a Otta s Daleyem. Za vše hovoří fakt, že v součtu všech těchto tří power play dokázali na bránu Martyho Turca vystřelit jen jedinou střelu! O tu se postaral Joe Thornton , který záhy kotouč ještě dorazil za brankovou čarou, ovšem to už se stalo až chvíli po odpískání přerušení hry. Do velké příležitosti skórovat se po brejku dostal i Milan Michálek, své sólo však zakončil nepřesnou ranou nad.

Hvězdy se k plejádě nevyužitých příležitostí připojili například v podobě nepovedeného brejku Barnese, na jehož konci byl nepřesně dorážející Morrow. V obrovské šanci byl i Joel Lundqvist, jehož střela však skončila na břevně. Tyč předtím zazněla i na druhé straně, když se po tečované příhře Thorntona odrazil kotouč od pravé tyčky Turcovy brány ven.

Joe Thornton svůj celek také dostal do oslabení, když se v 19. minutě krosčekem prohřešil proti pravidlům. První přesilovku v zápase Stars však nejen že nevyužili, navíc z ní i dostali první gól.

O ten se 35 vteřin před koncem první třetiny postaral Patrick Marleau, který po chybném Zubovově zavezení kotouče do útočné třetiny sebral ve středu kluziště volný puk a rychle si to s ním namířil na osamoceného Turca. Toho přesnou střelou do levého růžku branky překonal a poslal svůj tým do vedení 1:0.

Ve třetině bylo rozdáno celkem 42 bodyčků! 23 z toho si připsali hráči Sharks, 19 hokejisté Dallasu.

Sharks si své vedení úspěšně drží

2. Třetina

Podobný průběh měla i třetina druhá. O smazání jednogólové ztráty si Stars nahlas říkali prostřednictvím Jere Lehtinena, jenž netrefil odkrytou branku, Brendena Morrowa, který v těsné blízkosti nepřekonal skvělého Nabokova, či od modré čáry ostře pálícím Mikem Modanem.

Pozadu ve vytváření šancí však nebyli ani hosté, kteří zkraje druhého dějství zahrozili střelou Devina Setogouchiho, jenž sice Turca překonala, ovšem mezi tři tyče se pomalým klouzavým pohybem nedošourala.

Všech šest dalších střel soupeře Marty Turco spolehlivě pochytal. Na druhé straně opět zářil Jevgenij Nabokov, jenž úspěšně čelil celkem devíti projektilům.

Stars tentokrát hráli čistě podle pravidel, vyloučit už se nenechali ani jednou, zato minutu před koncem třetiny se opět sami dostali do přesilovky, když se hákováním prohřešil Semjonov. Na tuto power play už trenér domácích Dave Tippett neposlal z minula chybujícího Sergeje Zubova a nahradil jej spolehlivějším Stephanem Robidasem. Gól ve vlastní síti z toho tentokrát nebyl, ovšem překonaný Nabokov na druhé straně taktéž ne.

Sergej Zubov napravuje svou chybu

3. Třetina

Hvězdy tak do třetího dějství vstoupily v pěti proti čtyřem a po 35 vteřinách od úvodního vhazování se navíc dostali do dvojnásobné přesilovky. Vyloučení Ehrhoffa už Žraloky složilo na záda, brzy po jeho odchodu na trestnou se totiž střelecky prosadil Sergej Zubov. Ruský zadák tak dal zapomenout své předchozí chybě, když tvrdou ranou z horní části pravého kruhu vrátil výsledkové tabuli její nerozhodnou tvář – 1:1.

První dvě třetiny jsme hráli perfektní venkovní zápas. Na konci druhého dějství jsme se dostali do oslabení a následně jsme se přiložili pistol ke hlavě, když jsme se dostali do oslabení 5 na 3.

trenér Sharks Ron Wilson

Zubov si ve druhém odehraném utkání v letošním play-off připsal již druhý kanadský bod. Zajímavostí je, že i nyní výrazně kompenzoval své předchozí zaváhání. V minulém utkání padl díky jeho vyloučení jeden gól, při druhém s Daleyem nedokázal uhlídat útočníka hostí, který se tak dostal do brejku. Ve třetí třetině však přesně a efektně přihrál na hůl skórujícího Modana, který poslal Stars do vedení.

Dallas ještě dohrával přesilovou hru 5 na 4 a málem během toho přidali další gól, Ribeiro v tutové příležitosti však minul bránu.

Stars se za druhým gókem drali vpřed, přičemž se jim povedlo dočasně odstavit ze hry obránce Sharks Craiga Riveta. Za vše mohl kapitán domácích Brenden Morrow, který ostře napadl Briana Cambella, za nímž byl právě nešťastník Rivet, kterého trefila Campbellova padající hlava do obličeje. Otřesený obránce Sharks se však za pár minut vrátil zpět na led.

Velká chuť Hvězd dostat se do vedení prakticky k ničemu nepouštěla jejich soupeře ze San Jose, kteří byli skvěle napadáni už při rozehrávce. Třetí vítěztsví v sérii mohl v 11. minutě zajistit Niklas Hagman, kterému byl po podražení Ehrhoffem odpískán samostatný nájezd. Jeho kličku do backhandu však gólman Nabokov skvěle přečetl a opět tak podržel svůj tým.

Do konce třetího dějství žádný gól už nepadl, vidět byly především Stars, jejichž útoky však vždy spolehlivě odrážel svkělý Nabokov.

„Už několikrát jsme v letošní sezóně nebyli v dobré situaci a vždy jsme se dokázali vrátit zpět. Je na čase ukázat, že jsme v základní části nebyli nejlepším týmem na hostujících kluzištích jen tak.“
trenér San Jose Ron Wilson

Prodloužení

Druhé prodloužení v této sérii se hrálo ve velkém tempu, na obou stranach kralovali gólmani Turco s Nabokovem. O trochu navrch však přeci jen měly Stars, kteří svého soka v prodloužení přestříleli 5:3. Vidět byl především Eriksson, jenž se dvakrát dostal do nadějného zakončení.

Nastavení málem nedohrál veterán Stu Barnes, který od Cheechooa inkasoval tvrdý hit, po němž byl natolik otřesený, že se ani nedokázal postavit na brusle. Točení v jeho hlavě však brzy odeznělo a tak se zřejmě nejednalo o nic vážnějšího.

Brankáři obou celků nadále působili jako nepropustné zdi. Probourat se jimi bylo nad lidské síly, přesto se to jednomu hráči povedlo. Sváteční střelec a do letošního play-off ve vyřazovacích částech sezón tařka bezbodový bek Dallasu Mattias Norström se v 5. minutě stal texaským hrdinou. Jeho svižná rána z první lízla nastrčenou Roenickovou hůl a nekompromisně utnula celý zápas a jeho tým tak znovu zvítězil.

Vedení 3:0 na zápasy dává Dallasu takřka jistou naději na postup do finále Západní konference, v níž by pravděpodobně narazil na tým Detroitu, který dnes také zvítězil a v sérii s Coloradem vede taktéž 3:0. Čtvrtý, možná již poslední, zápas série se San Jose, po Anaheimu dalším velkým adeptem na Stanley Cup, se hraje z dnešní noci na zítřek a Hvězdy by si v něm mohli zajistit postup do třetího kola poprvé po osmi letech.

Myslím, že jsme dnes odehráli nejlepší zápas série a zítra to už budeme chtít celé ukončit.

střelec vítězné branky Mattias Norström

Poznámky

  • Samostatný nájezd Niklase Hagmana byl vůbec prvním nájezdem odpískaným ve vyřazovací části sezóny od doby, co se Stars přesunuli do Dallasu (1993).

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Ott – Modano – Barnes

Obranné dvojice

Brankáři

Sestava San Jose

Útočné formace

Michálek – Thornton – Setoguchi
Marleau – Pavelski – Cheechoo
Clowe – Mitchell – Roenick
Plíhal – Goc – Grier

Obranné dvojice

Campbell – Vlasic
Semjonov – Rivet
Murray – Ehrhoff

Brankáři

Nabokov, Boucher

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *