Aktuality

Do play-off s výhrou nad San Jose

Dallas – San Jose 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)

Do všudypřítomných potyček se zapojili i Trevor Daley s Niklasem Hagmanem
Do všudypřítomných potyček se zapojili i Trevor Daley s Niklasem Hagmanem
(Autor – AP Photo/Tim Sharp)

Poslední utkání základní části provázela nesčetná vyloučení jak na straně domácích Stars, tak i u týmu San Jose. Extrémně vyhecovaný duel však i přesto přinesl spousty branek. Více jich nastříleli hráči domácího Dallasu, kteří svého divizního rivala porazili 4:2 a před nadcházejícím play-off si tak výhrou nad nejlepším týmem Pacifické divize hodně zlepšili náladu.

Rozdáno celkem 21 trestů!

1. Třetina

Kabinu Dallas Stars zasáhla chřipková epidemie. Ta postihla hned tři hráče a zřejmě také může za blíže nespecifikované bolesti Brada Richardse, jenž opět nenastoupil. Ze zmíněné trojice hokejistů – Lehtinen, Ribeiro, Ott – byl do hry poslán pouze poslední jmenovaný.

„Myslím, že většinu z těchto hráčů uvidíte na příštím tréninku v úterý. Budeme teď potřebovat všechny hokejisty připravené.“
trenér Stars Dave Tippett

Kvůli výše zmíněným absencím byl do prvního týmu Stars povolán mladý útočník Konstantin Puškarjov, do utkání však zřejmě i díky uzdravení Kryse Barche, jenž v jednom předešlém zápase utrpěl lehký otřes mozku, nezasáhl.

Kde kdo mohl čekat, že poslední zápas základní části, v němž oběma týmům už o nic nešlo, bude divácky neatraktivní, ovšem opak byl pravdou. Hokeje plného krásných šancí a spousty střel na obou stranách se sice diváci v American Airlines Center nedočkali, zato přímých soubojů tělo na tělo či šarvátek si užili více než dost.

V samotné první třetině bylo hlavním sudím rozdáno celkem jednadvacet trestů, což v časovém součtu dělalo dohromady neuvěřitelných 105 minut (48 pro Stars, 57 pro Sharks)! V jednom případě také došlo k nebezpečnému bodyčeku, kterým se ještě bude zabývat vedení NHL. Stephane Robiads při dohrávání souboje s Pavelskim namáčkl útočníka hostí zezadu obličejem na mantinel, načež dostal celkem 15 minutový trest, navíc byl vyloučen do konce zápasu.

„Robi v té chvíli nemohl udělat nic jiného, než co udělal, snad jen kdyby toho hráče nechal volně hrát dál. Pokud se ale dostaneme do tohoto stádia, pak bychom měli jasně říct, že se nebude hrát do těla,“
trenér Stars Dave Tippett

Krátce po tomto zákroku šel na trestnou lavici Stu Barnes (4 minuty za vysokou hůl) a San Jose tak mohlo využít přesilovky 5 na 3. To se jim povedlo a na sklonku 18. minuty tak otevřeli gólový účet zápasu. Šťastným střelcem byl Patrick Marleau, který po spolupráci Campbella s Pavelskim dostal kotouč na svou hůl a ze spodní části pravého kruhu překonal zápěstím Martyho Turca – 0:1.

Hvězdy otáčí nepříznivý výsledek

2. Třetina

Po sedmi úspěšných zákrocích, jež Jevgenij Nabokov předvedl v první třetině, uvolnil místo strážce svatyně San Jose brankářské dvojce Brianu Boucherovi. Ten však ani zdaleka tak úspěšný jako jeho kazašský spoluhráč v následujících 40 minutách nebyl.

Lovit puky z brány začal až ve druhé polovině prostředního dějství, předtím se jeho týmu ještě povedlo navýšit na 0:2. U gólu byl i tentokrát Patrick Marleau, ovšem nyní již v úloze nahrávače. V 6. minutě se po jeho a Michálkově příhře rozjel na zteč Cheechoo, úspěšně se dostal přes obrannou hráz Hvězd a svižnou střelou zakončil. Gólem zároveň využíval přesilové hry svého týmu za vyloučení Joela Lundqvista.

S Hvězdami to v tu chvíli příliš dobře nevypadalo, ovšem ve 12. minutě přišla z jejich strany líbezná kombinace, korunována kontaktním gólem na 1:2. Brendenu Morrowovi se pro něj docela netradičním způsobem podařilo dostat až do třetiny hostí, když dvojici bránících hráčů Sharks obelstil šikovnou kličkou na červené čáře. Kapitán Stars následně našel na protilehlém pravém křídle volného Mikea Modana, který s pukem naložil nejlépe jak mohl  – přihrál připravenému Antti Miettinenovi přímo do rány, která bez problémů našla svůj cíl.

O pár minut později přišlo z domácí strany srovnání. Niskanen přihrál na modrou, kde stál Morrow. Ten poslal puk dál na Barnese, který po kličce překonal gólmana Bouchera střelou mezi betony. V 17. minutě to tak již bylo 2:2.

Nabuzení hráči Stars zvládli do konce druhé třetiny navíc ještě vsítit třetí branku. Při hře 4 na 4 v poslední 20. minutě se po spolupráci s Petersenem prosadil Mattias Norström. Zkušený Švéd před bránou počkal, až mu jeho spoluhráč pošle z úhlu kotouč, načež jej už pouze usměrnil nastrčením své hole do brány – 3:2. Jednalo se o Norströmův teprve druhý gól letošní sezóny .

Hvězdám se tak ve druhé třetině povedlo zavelet k obratu, ve třetině, jež se od té první, alespoň co se vyloučení týče, příliš nelišila – rozdáno byl dalších 11 trestů.

Provokatér Ott pečetí vítězství Stars

3. Třetina

O poznání klidnější průběh mělo poslední, třetí dějství. V něm odešli na trestnou lavici pouze čtyři hráči: domácí Miettinen, Eriksson a Norström a útočník hostí Marleau.

Zklidnění postihlo i samotné střelce týmu San Jose, kteří se narozdíl od předchozích dvou třetin v té poslední úspěšně netrefili ani jednou, byť na gólmana Martyho Turca vyslali celkem 9 projektilů.

Stars si své dva vítězné body ještě pojistili, když v 19. minutě přesně zakončil Steve Ott. Uzdravený útočník domácích, jenž v zápase bez přestání provokoval své protihráče (Shelleyho dokonce tak moc, že byl po jednom svém zákroku na Otta vyloučen do konce utkání), překonal gólmana Bouchera nečekaným golfovým nápřahem z bezprostřední blízkosti, přičemž hlavou po celou dobu jízdy v útočné třetině naznačoval přihrávku spoluhráči Barnesovi na opačné straně. 4:2.

Hvězdy se se základní částí sezóny 2007/08 rozloučili velkým vítězstvím v souboji, ve kterém padlo celkem 36 trestů (160 trestných minut), a jsou tak po Los Angeles již druhým týmem, který dokázal obrat rozjetou mašinu ze San Jose poprvé od 20. února o body. Do play-off, kde na Dallas čeká tým Anaheim Ducks, tak Stars jistě vstoupí v dobrém rozpoložení…

„Fyzická stránka hry bude v následujích týdnech velice důležitá. Máme kluky, kteří to zvládnou a kteří jsou k tomu svolní, hrát tvrdě, rozdávat bodyčeky a bít se.“
obránce Stars Philippe Boucher

Poznámky

  • Dallas Stars konečně dokázali zvítězit na domácím ledě poté, co zde čtyřikrát v řadě neuspěli.

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Ott – Barnes – Crombeen

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *