Aktuality

Morrow, Ribeiro a Miettinen skórují, je rozhodnuto

San Jose – Dallas 2:4 (1:0, 1:3, 0:1)

V San Jose se bojovalo na ostří nože, na snímku Matt Carle a Chris Conner
V San Jose se bojovalo na ostří nože, na snímku Matt Carle a Chris Conner
(Autor – AP Photo/Jeff Chiu)

První útočná formace Dallasu dokázala rozhodnout další zápas. Byť byli po dlouhé pasáže domácí jasně lepším týmem, Morrow, Ribeiro a Miettinen se dokázali střelecky prosadit a dovedli svůj tým k dalšímu vítězství.

San Jose nastoupilo s důrazem

1. Třetina

V souboji o čelo Pacifické divize se v HP Pavilion Center představil Dallas a utkání slibovalo od prvních chvil velmi zajímavou podívanou. San Jose totiž nastoupili na Dallas od úvodního hvizdu tak, jak se na domácí tým sluší a patří – fyzicky. Dohrávali všechny souboje u mantinelů s maximálním důrazem, což dělalo hráčům Stars problémy.

Stars se snažili odpovídat stejnou mincí, ale nedosahovali takové efektivity jako domácí hráči, kteří mají oproti Stars výškovou i váhovou převahu. Přesto měl zápas od prvních minut velký náboj, téměř jakoby se hrálo v play off.

Do vedení se dostali domácí hráči, když dokázali umně naložit s druhou přesilovou hrou v zápase. V útočném pásmu vyhrál Thornton buly, puk postupně putoval na modrou čáru, na pravé křídlo a odtud k brance na volného Setoguchiho. Davin Setoguchi zamíchal s pukem a pak ho backhandem poslal s ledovým klidem nad Turcovo rameno – 1:0.

Hostující provokatér Steve Ott se od prvních minut soustředil na nejlepší hráče soupeře, které se snažil dohrávat. A když si takto dvakrát u mantinelu vyšlápl na domácí superstar Joe Thorntona, nevydržel to psychicky Craig Rivet a Otta si podal. Po odpískání ho přirazil na mantinel a v následné bitce mu dal co proto. Výsledkem sice bylo Ottovo vyloučení na 5 minut, jenže Rivet vyfasoval 2+2 minuty za krosček a vyprovokování rvačky, 5 minut za rvačku a 10 minut osobního trestu.

Čtyřminutová přesilovka se Dallasu příliš nevyvedla. Sice se v ní dostal třikrát ke střele Jussi Jokinen, když poprvé netrefil bránu a pak ho dvakrát efektně vychytal Jevgenij Nabokov, ale jinak se za čtyři minuty nestalo zhola nic.

V závěru úvodní části mohl v přesilové hře pojistit vedení Žraloků Joe Thornton, když si efektní kličkou elegantně obhodil Robidase, ale následnou backhandovou střelou trefil pouze tyč.

Přesilovky Dallasu otáčí zápas

2. Třetina

V úvodu druhé části se přelévala hra z jedné strany na druhou a velkou příležitost spálil Steve Ott, když nedokázal zkrotit poskakující puk zrovna v momentě, kdy Nabokov v bráně doslova ležel.

K překvapení celé haly, se v 5. minutě podařilo Brendenu Morrowovi vyrovnat. To ve zdánlivě nevinné akci nahodil Morrow puk zpoza branky. Kotouč spadl Nabokovovi na záda a pak k pravé tyči, kde jej ale obránci nedokázali před důrazným kapitánem Dallasu včas uschovat. Morrow do něj dostatečně rychle a razantně plácl a rozhodčí, jenž byl ve výborné pozici, jej spatřil za brankovou čarou. Celou situaci ještě prozkoumal videorozhodčí, ale verdikt byl stejný – gól! Srovnáno 1:1.

„Velmi rád bych vám vyprávěl příběh, kterak jsem vstřelil krásný gól, ale byl to nepovedený pokus o přihrávku. Myslel jsem, že mu puk spadne na záda a do branky, ale on dopadl na zem a tak jsem se snažil tam být první a dostat se k puku.“
kapitán Stars Brenden Morrow

Radost z vyrovnání nevydržela hráčům Dallasu ani minutu. Mike Grier zavezl puk do pásma, kde jej převzal Patrick Rissmiller, objel s ním bránu a backhandem se snažil najít volného spoluhráče. Puku se ale připletla do cesty Barnesova noha, načež prošel okolo Turcovy nohy do brány – 2:1.

Tlak San Jose po druhém gólu gradoval. Stars se dostávali z vlastního obranného pásma na několikrát, po dlouhé časové úseky se nedostali ke střele nebo dokonce ani za červenou čáru. Žraloci vyhrávali drtivou většinu vhazování, skvěle napadali, neúnavně bruslili a hráli do těla. Dallas naopak jakoby úplně ztratil pohyb. Vypadalo to, že je jen otázkou času kdy a kolik dá San Jose Dallasu gólů.

Jenže přišla 11. minuta a s ní i trest pro Matta Carla za vyhození puku do hlediště, kterého následoval o 18 vteřin později i Christian Ehrhoff, jenž v oslabení skolil v předbrankovém prostoru Morrowa. Dvojnásobná přesilovka sice není letos silnou disciplínou Dallasu, přesto se hostím podařilo skóre zápasu srovnat. Od modré čáry pálil Sergej Zubov a před brankou zaměstnal oba dva obránce Brenden Morrow natolik, že si vůbec nevšimli, že puk vypadl k nekrytému Ribeirovi. Mike musel provést manévr s pukem velmi rychle, neboť obránci byli na dosah, ale Ribeirovy ruce jsou velmi rychlé a šikovné – 2:2.

„Brenden je tak zaměstnával, že vůbec nevěděli, kde je puk.“
centr Stars Mike Ribeiro

Po gólu následovala přesilovka 5 na 4, ale tu ukončil svou chybou Antti Miettinen, neboť v útočném pásmu ztratil puk a při rychlém brejku domácích musel faulovat. Následovala tedy hra 4 na 4 a následná přesilovka Sharks, kterou ale hosté ubránili.

V 15. minutě přišlo další vyloučení domácích, kteří jsou jedním z nejslušnějších týmů v soutěži. Na trestnou lavici putoval na 4 minuty za hru vysokou holí kapitán Patrick Marleau. Druhá čtyřminutová přesilovka se už Dallasu vydařila. Modanovu přízemní bombu od modré totiž přizvedl v mezikruží postavený Antti Miettinen – 2:3.

„Kontrolovali jsme vývoj hry a měli ho pevně v rukou. Ale pouze do chvíle, než jsme odpykali dvě hloupá vyloučení v rozmezí 20 sekund, což nás stálo zápas.“
trenér Sharks Ron Wilson

Ott skóruje do prázdné branky

3. Třetina

V závěrečné části Dallas hru vyrovnal. Už to nebyla ta hra kočky s myší jako v prostřední části. První šanci měl Joe Thornton, ale Turco mu jeho chvíli slávy zmařil. Na druhé straně výborně napadala dvojice Ott – Modano, což mělo za důsledek zisk puku v útočném pásmu. Následná rychlá kombinace Modano – Halpern – Ott přinesla skvělou pozici pro energického mladíka, ale Ott nastřelil přesunujícího se Nabokova. Jeho zákrok vypadal na první pohled fantasticky, ale Ott spíše střelu mizerně umístil.

V 11. minutě byl vyloučen zmíněný energický mladík, čímž dal šanci domácím vrátit se do zápasu. Domácí nabídnutou příležitost s díky přijali, přiložili pod kotlem a hostím zle zatopili. Obrana Stars v čele s výborným Turcem ale nepřipustila vstřelení vyrovnávacího gólu.

V závěru se proto San Jose odhodlalo ke hře bez brankáře. Stars se ale podařilo puk z obraného pásma vyhodit. Loui Eriksson jej v útočném pásmu dobruslil, ale prázdnou branku netrefil. Steve Ott si u levého mantinelu počínal lépe a vydařený zápas korunoval gólem do prázdné – 2:4.

Dallas už podruhé za sebou v San Jose vyhrál. Naposledy to bylo 1:3, tentokrát 2:4 a dostal se do čela Pacifické divize.

„Dnes jsme makali opravdu poctivě a naše přesilovka nám přinesla dva důležité góly. Nakonec jsme našli způsob, jak vyhrát.“
trenér Stars Dave Tippett

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Ott – Modano – Halpern

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *