Aktuality

Philippe Boucher lídrem Dallasu

Philippe Boucher

Je trochu překvapivé, když obránce vede kanadské bodování svého týmu. V celé NHL je momentálně jediný tým, kde tomu tak opravdu je. Je to Dallas Stars.

Po minulé sezóně, kdy Stars ostudně propadli s prvním kole vyřazovacích bojů v duelu s Coloradem, rozhodlo se vedení klubu zcela změnit sestavení kádru. Klub vsadil na čtyři vyrovnané útočné formace, přičemž každá z nich měla být teoreticky schopná rozhodnout zápas.

Zamýšlená taktika přinesla své ovoce již nečekaně brzy. V prvním měsíci vyhrál Dallas 9 z 11 zápasů a získal 18 ze 22 možných bodů. Okamžitě se zařadil mezi největší favority soutěže, byť žádný z hráčů nefiguroval nijak vysoko v kanadském bodování.

Jenže nic netrvá věčně. Přišly první zranění, začalo trápení v koncovce a dobře namazaný stroj se rázem zadrhl. Zejména útočníci někdy působili (a stále působí) v zakončení opravdu bezradně. No a v té chvíli přichází čas pro zadáky, jejich sestava je v Texasu opravdu kvalitní. Brilantní technik Zubov, zkušení Sydor s Modrým, skvělý bruslař Daley, bojovník Robidas nebo veterán Klemm.

Jeden obránce ale v Dallasu ční nad všechny ostatní. Vede svůj tým v kanadském bodování, v počtu vstřelených gólů, vstřelených branek v přesilovce, zblokovaných střel, nejčastěji střílí. S časem 22:32 je druhý nejnasazovanější hráč, je čtvrtý v počtu asistencí. Jak jistě tušíte, je to Philippe Boucher.

Boucher byl draftován Buffalem v roce 1991, jako třináctý hráč v celkovém pořadí. Talentovaný obránce, který v roce 1991 vyhrál trofej pro nejlepšího nováčka juniorské QMJHL, nakoukl poprvé do NHL v sezóně 1992/93. Přestože na farmě sbíral v průměru bod na zápas, nikdy nedostal v Buffalu příležitost odehrát celou sezónu v prvním týmu.

Po výměně do Los Angeles v roce 1995 na tom nebyl o mnoho lépe. Považte, že ještě v sezóně 2000/01 odehrál 45 zápasů v nižší soutěži. Částečně zato mohla zranění, která Bouchera provázela celou kariéru a provázejí ho doposud, částečně i nevyrovnané výkony a na jeho postavu špatná hra do těla.

Velkou změnou pro něj byl podpis smlouvy s Dallasem 2. července 2002, kdy se Stars upsal jako volný agent. Dallas po nevydařené sezóně 2001/02 převzal Dave Tippett, bývalý asistent v Los Angeles. U králů měl Tippett na starosti přesilovku, kterou z úplného dna dokázal dotáhnout až k absolutní špici v NHL a jedním z pilířů přesilovkové formace byl právě Philippe Boucher.

V Dallasu se postupně stal po Zubovovi nejnasazovanějším obráncem. Přidal na spolehlivosti, zlepšil pohyb i koncovku. V sezóně 2003/04 jej ale opět zastavilo zranění. 28. listopadu v zápase proti New Jersey, jej puk trefil do obličeje a výsledkem byla zlomenina nadočnicového oblouku. Boucher již v minulosti málem o oko přišel a tohle zranění jej konečně přimělo k rozhodnutí začít nosit plexisklo.

Bodově nejúspěšnější období přišlo po výluce v sezóně 2005/06, kdy získal rekordních 43 bodů za 16 gólů a 27 asistencí. I jemu pomohla změna pravidel, která byla pro výborné bruslaře přímo stavěná. Jak je ale pro Bouchera typické, odehrál pouze 66 zápasů a příčinou bylo opět zranění. V zápase s Carolinou si 2. prosince zlomil prst a musel na operaci.

V letošní sezóně Boucher pokračuje ve skvělých výkonech. Výborně bruslí, dobře brání a podporuje ofenzívu. Je jednoznačně nejlepším hráčem jinak opravdu mizerné přesilové hry Dallasu.

„Dostávám mnohem víc příležitostí v početní převaze než v minulosti. Za poslední dva roky jsem se naučil mnohem lépe využít mou střelu. Nechci jen poslat puk na bránu, chci vstřelit gól. Tvrdě na tom pracuji a výsledky se dostavují.“
Philippe Boucher

Jenže nemůže to být Philippe Boucher, aby mu život nekomplikovalo zdraví. Tentokrát to je ale zdravotní stav jeho nejbližších. Jeho manželka měla v listopadu problémy s nedoslýchavostí a zvoněním v uších, její vyšetření naštěstí skončilo dobře. O poznání hůř jsou na tom ale jeho rodiče. Matka se zotavuje po operaci srdce a otec statečně bojuje s rakovinou slinivky.

A právě díky návštěvě svého nemocného otce zameškal Philippe letos zatím jediný zápas. Až do dnešního dne posbíral Boucher v 35 zápasech 26 bodů za 12 gólů a 14 asistencí. 24. listopadu V zápase proti Los Angeles vstřelil dokonce i svůj první hattrick v kariéře. Pokud bude pokračovat stejným tempem, bude mít na konci sezóny kolem 60 bodů. Pokud mu ovšem zdraví vydrží…

Souvislosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *