Aktuality

Modano třemi góly udolal Hurricanes

Dallas – Carolina 4:1 (2:1, 1:1, 1:2, 0:0, 1:0)

Mike Modano dokončuje vítězný blafák
Mike Modano dokončuje vítězný blafák
(Autor – AP Photo/Tony Gutierrez)

Když byl draftován Eric Staal, říkalo se o něm, že to je nový Mike Modano. Z prvního vzájemného srovnání však vyšel lépe veterán z Dallasu. Po devítizápasové střelecké impotenci vstřelil dvě branky a rozhodnul penaltový závěr.

Modano střílí dva góly

1. třetina

V brance Stars nastoupil trochu překvapivě Johan Hedberg, naproti němu se do klece Hurricanes postavil Martin Gerber a od začátku měl o práci postaráno. Hned při prvním střídání se měnilo skóre a právě Gerber byl tím, kdo lovil kotouč ze své sítě.

Antti Miettinen dojel u levého mantinelu puk a střelou z otočky jej poslal na branku. Gerber jej stačil u své pravé tyče zachytit. Kotouč vězel mezi jeho bruslí a tyčkou. Mike Modano byl u branky první a na čtyřikrát se mu podařilo prošťouchat puk do sítě, tolik času mu nechali hostující obránci.

Srovnání si připravili hráči Caroliny na osmou minutu, když František Kaberle střílel a Niklas Nordgren jeho střelu tečoval podél bezmocného Hedberga.

V 10. minutě strhly Hvězdy vedení na svou stranu podruhé. Stephane Robidas vystřelil, odražený puk poslal do odkryté svatyně Niko Kapanen. Niko se po slabém začátku sezóny dostal do výborné pohody. Nastupuje na oslabení, brání, nápaditě přihrává a dokonce i střílí góly. Tahle branka byla již jeho třetí v sezóně, nová pravidla v NHL mu evidentně svědčí.

Dallas odcházel po první třetině do šatny s dvougólovým náskokem. V přesilové hře střílel Philippe Boucher, Gerber puk vyrazil k Jokinenovi, jeho dorážka si však cestu do sítě nenašla. Zpoza branky vyjíždějící Modano uviděl ve skrumáži kotouč jako první a backhandovým doklepnutím jej poslal do branky – 3:1.

„Hrozný začátek. Nechali jsme si dát laciné branky. Nemůžeme přece čekat, že se nám vždy podaří vrátit se do zápasu.“
Rod Brind’Amour

Morrow zvyšuje na 4:2

2. Třetina

Hosté z Caroliny snížili na rozdíl jediné branky v 6. minutě druhé třetiny. Andrew Ladd centroval z levého rohu před branku, kde touš srazil za Hedbergova záda Philippe Boucher.

V polovině 11. minuty byl vyloučen Sergej Zubov a Carolina dostala šanci zápas srovnat. Johan Hedberg však Dallas zejména při šanci Ladda podržel.

Po návratu Zubova z trestné lavice pak domácí udeřili počtvrté. To Jaroslav Svoboda vymyslel pro Arnotta s Morrowem akci dvou proti jednomu. Jason Arnott přihrával a Brenden Morrow zvýšil na 4:2.

Carolina finišuje

3. Třetina

V předvýlukové NHL byly bitvy Dallasu a Caroliny vyhlášené tuhou defenzivou. O jedno, dvoubrankové vzájemné zápasy nebyla nouze a tak by doposud vstřelených šest branek stačilo minimálně na tři zápasy. Tentokrát však skóre nebylo ještě ani zdaleka u konce. Carolina totiž potvrdila, že návrat do zdánlivě ztraceného zápasu je její silná disciplína.

Hurricanes navíc vydatně pomáhali domácí obránci. V 8. minutě třetí třetiny střílel od pravého mantinelu Cory Stillman a Trevor Daley poslal zády k brance puk bruslí přímo mezi Hedbergovy nohy.

Čtvrtá tečovaná střela, protentokrát již konečně hostujícím hráčem přinesla vyrovnání v 15. minutě. Na trestné lavici pykal za sevření kotouče rukou Stephane Robidas a střelu Andrew Hutchinsona tečoval Justin Williams – 4:4.

Prodloužení

V prodloužení si vysloužil trest Sergej Zubov a společně s ním Morrow desetiminutový osobní trest. Aby to nebylo málo, tak Stars ještě v poslední minutě špatně střídali a nabídli Hurricanes druhou přesilovku v prodloužení. Obě situace se jim ovšem díky dobré hře v početní nevýhodě podařilo ubránit. Rozhodnout musely penalty.

„Téměř v každém zápase se stanou speciální formace v klíčových momentech rozhodujícím faktorem.“
Stu Barnes

Penalty

K prvnímu samostatnému nájezdu se postavil Radim Vrbata, Hedberg jeho pokus zmařil. Podobně si na druhé straně počínal Sergej Zubov. Druhou sérii načal Matt Cullen a proměnil, stejně jako Jussi Jokinen. Ve třetí sérii neproměnil Cory Stillman a na Gerberovu branku se rozjel Mike Modano.

Modano naznačil kličku do backhandu, kterou Gerber zbaštil i s navijákem, Modano si přehodil puk na forehand a lehce jej posunul směrem do branky. Kotouč klouzal po brankové čáře, než si jej Martin Gerber sám do branky posunul holí.

První srovnání s týmem z východní konference tak skončilo pro Dallas vítězně, i když si Carolina odvezla bod.

Poznámky

  • Mike Modano – 21:24 min, +1, (2+0)
  • Jaroslav Svoboda – 3:10 min, +0, (0+1)
  • Martin Škoula – 15:34 min, +1, (0+0)

Souvislosti

Sestava

Útočné formace

Morrow – Arnott – Guerin
Svoboda – Ott – Perrott

Obranné dvojice

Brankáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *