Aktuality

Robidas bude hrát vlevo

Stephane Robidas

Když se před sezónou začala formovat sestava zadáků Stars, bylo vcelku jasné kdo se bude ucházet o místo v základní sestavě a kdo bude odeslán na farmu. V základní šestici bylo od začátku jen málo otazníků. Jedním z nich byl ten, zdali dostane důvěru v prvním týmu Stephane Robidas nebo John Erskine.

Z počátku se mohlo zdát, že do sestavy to má blíže Erskine. Na soupisce Stars se totiž ocitlo příliš mnoho pravorukých obránců. Zubov, Klemm, Boucher, Robidas drží hokejku na pravou stranu, Škoula, Daley a Erskine na levou.

Přesunout Robidase na levou stranu se nezdálo jako dobrý nápad. Když ještě hrál v Montrealu provedli s ním trenéři podobný manévr a jeho výkonnost šla rapidně dolů. Nedokázal se té změně přizpůsobit a v 65 zápasech nastřádal 25 záporných bodů do statistiky hodnocení účasti na ledě. Vše pak vyvrcholilo jeho letním zařazením na listinu nechráněných hráčů.

Guy Carbonneau však dobře věděl, že lámat hůl nad talentovaným bekem je poněkud předčasné a na cestu do Texasu vzal sebou i Robidase. Ten dostal možnost hrát na pravé straně a nabídnutou příležitost chytil za pačesy. Byl jedním z nejpříjemnějších překvapení. Rázem se z -25 bodů dostal až na +15! Takový rozdíl to pro Robidase byl.

Dallas Stephana v další sezóně vyměnil do Chicaga, kde dostal na ledě ještě větší prostor. Hrál přes 20 minut za zápas a patřil k nejlepším bekům Blackhawks. Když letos v létě Dallas Robidase podepisoval, nastal podobný problém jako tenkrát v Montrealu a zdálo se, že Robidas skončí na farmě v Iowě.

Neskončil. Má totiž za sebou povedené působení ve Frankfurtu, kde nastupoval na levé straně téměř celou sezónu a náramně se mu dařilo. V 51 zápasech nastřádal 47 bodů za 15 branek a 32 asistencí. Na vlastní oči jsme jej mohli vidět na loňském turnaji Super Six, kde v přesilovce školil hráče Hamé Zlín.

„Když jsem hrál minulou sezónu v Německu, musel jsem hrát na levé straně téměř celou dobu. Teď už mnohem lépe vím, co hra na levé straně obnáší.“
Stephane Robidas

Když ve středu, vyjede Dallas na led American Airlines Centra, je velmi pravděpodobné, že Robidas nastoupí ve druhé obranné dvojici s Philippem Boucherem právě na levé straně. A je velmi pravděpodobné, že dostane mnohem víc prostoru než při posledním působení v Dallasu.

„Stephane poctivě pracuje, má rychlé nohy a dobrý výběr místa, v kempu byl jedním z nejlepších obránců. A jen svojí zásluhou se dostal mezi nejlepší čtyři obránce.“
Dave Tippett

Ten kdo pravidelně poslouchá game rádio Stars, moc dobře zná ten ohlas v hale, který následuje po tvrdém a dobře načasovaném bodyčeku a téměř nikdo z Vás by neřekl, že takovýto bodyček má nejčastěji na svědomí nejmenší bek Dallasu – Stephane Robidas.

Souvislosti

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *